Zašto se ljuti Kosovska policija?

Rosu na Jarinju zahteva od okupljenih da se raziđu
Izvor: Kosovo Online

Ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zver pokaže trag. Kratka medijska vest, da su specijalne policijske jedinice u povećanom broju i sa punim naoružanjem u pripravnosti u Južnoj Mitrovici, imala je juče upravo efekat prvog decembarskog snega. 

Histerične reakcije uprave Kosovske policije i pojedinih prištinskih stručnjaka za bezbednost i propagandu, koje su ubrzo usledile, pokazale su svu istinitost stare poslovice. Ali, i još neke stvari. 

U snegu su, u najmanju ruku, ostala tri traga. 

Prvo, videli smo da je Kosovska policija izuzetno osetljiva na svako pominjanje njenih aktivnosti u srpskim medijima, pre svega u onim koji ne čekaju samo zvanična saopštenja portparola Bakija Keljanija kada javljaju o tome šta se dešava po pitanju bezbednosti u srpskim sredinama na Kosovu. 

Imali smo priliku da ovaj „problem“ uočimo i tokom dramatičnih događaja u septembru na severu, kada je izveštavanje portala Kosovo onlajn sa lica mesta veoma zasmetalo organima reda, do te mere da su zatražili da ne verujemo svojim očima kada vidimo povređene ljude na Brnjaku, i da ne slušamo šta nam govore. A svedočili su, na primer, o tome da ih je grupa prištinskih specijalaca bez povoda brutalno napala, zbog čega je njih troje završilo u bolnici. 

Oktobarski upad elitnih policijskih odreda u Severnu Mitrovicu, sa šok bombama i suzavcem, dodatno je dolio „ulje na vatru“. Pripadnici KP koristili su tada i bojevu municiju protiv golorukih građana, Srećko Sofronijević je dobio metak u leđa i uz mnogo sreće preživeo povrede, ali za policiju je mnogo veći problem bio što je Kosovo onlajn o tome odmah obaveštavao javnost slikom i rečima. Usledila su saopštenja, neshvatljivo poricanje očiglednih činjenica, čak je i Kurti lično reagovao, tražeći od Srba da veruju njemu, a ne „lažima nekih srpskih medija“. 

Ovog petka, na šturu vest da je u Južnoj Mitrovici primećen povećan broj specijalnih policajaca, desila se nova dramatična reakcija. Kosovo onlajn izvan ove informacije nije izneo nijednu drugu tvrdnju, nismo govorili o novom upadu u srpske opštine, iako je vrlo logično da tako nešto pomislite na osnovu pređašnjeg iskustva, ali kao po komandi usledila je brza salva optužbi. 

I tu dolazimo do sledećeg zaključka. 

Dakle, pod broj dva, vidimo da Kosovska policija i prištinski „bezbednjaci“ vrlo pažljivo prate rad srpskih medija i zaključuju, očigledno, da njihovo pojačano bavljenje stanjem i događajima na Kosovu predstavlja potencijalnu opasnost po interese Prištine. Laskavo je za Kosovo onlajn, što se u tom smislu prilična pažnja usmerava i daje upravo našem portalu, ali nam svakako nije namera da budemo u fokusu policijskih službenika, već se vrlo pažljivo obraćamo najširoj  publici, i srpskoj i albanskoj. A, o tome kako to radimo, najbolje govore naši brojni sagovornici, naslovi koje smo objavili u prethodnih više od dve godine rada, kao i broj poseta našem sajtu, čitanost našeg sadržaja i poverenje čitalaca. 

I nemamo zato nijedan razlog da se pravdamo bilo kome, a najmanje onim stručnjacima koji govore da smo „ruska ili Vučićeva propaganda“. Ako su ljuti jer podjednako dajemo prostor i jednoj i drugoj strani (Priština i Beograd), i što ćemo uvek da javljamo i ukazujemo na to kada se brutalnom silom ide na goloruki narod (i srpski i albanski), na tu ljutnju onda nek se naviknu, to je njihov problem.

Isto tako, neka ne računaju na to da će ovim pritiscima da nas nateraju da učestvujemo u nametanju teze o „kriminalnom severu Kosova“, gde je onda „normalno“ da se upada sa tenkovima i bombama. Za taj posao, uostalom, imaju već dovoljno „profesionalaca" i južno i severno. 

To je ta treća stvar koja se na kraju nameće, ako pažljivo slušate komentare. 

„Kriminalizacija“ srpskih sredina na severu Kosova potrebna je Prištini, nezavisno da li je glavnu reč do juče vodio Haradinaj, a danas je to Aljbin Kurti. 

Upirući prstom na „zle Srbe“ hoće da se skine deo pritiska sa leđa nesposobnih vladajućih albanskih elita zbog nagomilanih problema kosovskog društva. Korupcija, zaostala ekonomija, socijalne tenzije, raspadnuto pravosuđe, narko bande, nerešena ubistva, sukobi klanova i islamski ekstremisti, samo su vrh ledenog brega. 

Sever Kosova je, istovremeno, onaj trofej koji još nijedna vladajuća grupa u Prištini nije uspela da zgrabi kako bi zaokružila „kontrolu i vlasništvo“. Treba im dobar povod da mogu tamo da ulaze sa oklopnim transporterima, da Baškim Jašari ima opravdanje da KBS pomogne policiji. A Kfor, ambasadori, Viola Fon Kramon i Đilas da kažu kako je u pitanju Kurtijeva „legalna borba protiv kriminala“. 

E, tu još nedostaje da se zapuše usta onim medijima koji se ne uklapaju u projektovanu sliku. Zato idu saopštenja, zato su krenule diskreditacije. Svako radi svoj posao, to je jasno. 

Ali, kad je to borba za istinu bila laka?

Piše: Miloš Garić, urednik portala Kosovo onlajn