Bogoev: Otvoreni Balkan znači ubrzane i pojednostavljene procedure za naše kompanije

Stefan Bogoev
Izvor: Carinska Uprava RSM

Otvoreni Balkan znači ubrzane i pojednostavljene procedure za naše kompanije, rekao je direktor Uprave carina Severne Makedonije Stefan Bogoev u intervju za TV24.

„To znači da će naše kompanije imati zaštitu, postaće konkurentnije na svetskom i međunarodnom tržištu. A kada budu imali veći profit, platiće više poreza državi i zaposliće više ljudi iz Makedonije“, rekao je Bogoev.

On je pojasnio da sistem u delu Otvorenog Balkana, onom koji se odnosi na carinu i teretna motorna vozila, funkcioniše i da u Tabanovcu i Kafasanu postoji prioritetna linija za vozila koja su deo Otvorenog Balkana, vozila koja su deo Zeleni koridori i vozila koja su ovlašćenih privrednih subjekata.

To je linija Srbija-Makedonija-Albanija, odnosno inicijativa Otvoreni Balkan.

„Često građani kada dođu na granični prelaz pogledaju prelaz i kažu da je to carina, a često kada je gužva u putničkom saobraćaju kažu da li ovde nešto radi na carini. Pasoše građana pregleda službenik granične policije koji je u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova. Ako dođe do kašnjenja pasoške kontrole kod nas ili od strane druge susedne države, to je odložena procedura u delu policijskog postupka i nema veze sa carinom“, naglasio je Bogoev.

Bogoev ističe da u Tabanovcu dnevno ima 300 kamiona sa deklaracijama carinika, i dodaje da sve je to motor privrede i prihoda za državu, ali i olakšica za preduzeća.

"Sa prioritetnim linijama Tabanovce i Kafasan, ako ste deo Otvorenog Balkana,  nema čekanja, spajate se direktno na jedan od terminala ili ako ste u tranzitu, nastavljate na drugu destinaciju", zaključio je Bogoev.