Severna Makedonija uvodi porez na ekstra profit

Dmitar Kovačevski
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Potpredsednik Vlade zadužen za ekonomska pitanja Fatmir Bitići saopštio je danas na konferenciji za novinare da će novac prikupljen od poreza na ekstra profit, koji bi bio uveden jednom, samo za 2022. godinu, biti iskorišćen za suočavanje sa krizom.

Reč je o jednokratnom porezu koji se odnosi samo na dobit ostvarenu u ovoj godini i veći je od četvorogodišnjeg proseka. Novim zakonom o ekstraprofitu Vlada očekuje da prikupi dodatnih 90 miliona evra za državnu kasu.

"Kriznim porezom od 30 odsto, osim banaka i trgovinskih preduzeća, biće obuhvaćena i veća preduzeća koja su ostvarila profit od preko 10 miliona evra. Ovaj novac ne dobijamo ni za šta. Koristićemo ih da se izborimo sa krizom. Na kraju krajeva, možda ih koristimo upravo da podržimo ulaganja kompanija da im pomognu u njihovim naporima za upravljanje krizama", kaže potpredsednik Vlade Fatmir Bitići.

Porez će se, kako je pojasnio, odnositi samo na dobit ostvarenu u ovoj godini i veća je od četvorogodišnjeg proseka, a očekuje se da će obuhvatiti nekoliko hiljada preduzeća.

"Firme koje će eventualno biti obuhvaćene zakonom su sve firme koje ove godine imaju prihod od preko 10 miliona evra i koje su imale određenu dobit. Model su kompanije koje imaju prihod veći od 10 miliona, ako im prosečna dobit u poslednje četiri godine ove godine ne bude veća od 12 odsto, neće biti pokrivene. Za simulaciju, kompanija ima prosečnu dobit za poslednje četiri godine od milion evra, ove godine joj je dozvoljen rast od 20 odsto, znači 1,2 miliona evra. Do 1,2 miliona evra imaće istu poresku stopu kao što je sada za porez na dobit. Razlika od 1,2 miliona evra do eventualno nove dobiti, koja je na primer dva miliona evra, odnosno na razliku od 800 hiljada evra obračunava se porez na dobit od 30 odsto samo za ovu godinu ili će se platiti dodatnih 240 hiljada evra. na ime poreza na dobit", rekao je Bitići.

Prema rečima potpredsednika Vlade, cilj nije da se bilo ko kažnjava, ali smatraju da pravičnost i pravičnost u svakom poreskom pristupu treba da budu ključni.