Makoli: Budžet Prištine za 2023. biće 105 miliona evra

Priština
Izvor: Kosovo Online

Očekuje se da će budžet Opštine Priština za 2023. godinu iznositi 105 miliona evra, saopštila je direktorka finansija Valjbona Makoli na petoj sednici Skupštine opštine grada, dodajući da je zdravstveni fond mali i da ne pokriva plate zdravstvenog osoblja, prenosi Koha.

"Iz cirkulara Ministarstva finansija, za 2023. godinu biće 105 miliona evra. U ovom cirkularu za opštinu Priština ukupan grant za 2023. godinu iznosi 26 miliona. Za obrazovanje je 22 miliona, zdravstveni grant je sedam miliona, zakon za kapital je 15 miliona i sopstveni prihodi koje je Opština Priština zadužena da prikupi za 2023. godinu su 34 miliona“, rekla je Makoli.

Prema rečima Makolijeve, 89 odsto zahteva građana Prištine iznetih na javnim raspravama bilo je uključeno u izradu srednjoročnog budžetskog okvira 2023-2025.

Oko 45 miliona evra preneto iz prošle godine, ali u opštini kažu da ih Ministarstvo finansija još nije izdvojilo.

"U Ministarstvu finansija je 45 miliona. Dana 10. maja upućen je zahtev na razmatranje i odobrenje Ministarstvu finansija“, rekla je Makoli.

Na ovom sastanku je usvojen i Predlog odluke za preliminarne javne konsultacije u vezi sa nacrtom propisa za obavljanje delatnosti taksi prevoza putnika.

Ova uredba će pomoći da se poboljša korišćenje taksi vozila, poveća bezbednost, transparentnost.