Nezavisne: SAD urgiraju da Crna Gora uđe u "Otvoreni Balkan"

Otvoreni Balkan-kamioni
Izvor: RTV

Naredni sastanak inicijative "Otvoreni Balkan", regionalne inicijative za ekonomsko povezivanje, biće održan sledećeg meseca u Ohridu, a BiH, Crna Gora i Kosovo ni ovog puta nisu najavljeni među učesnicima. Mada, prema mišljenju Suzane Grubješić, predsednice Centra za spoljnu politiku, nova vlada u Crnoj Gori mogla bi delovati na način da ta zemlja postane četvrta članica inicijative, jer "Otvoreni Balkan" snažno podržavaju SAD, prenose Nezavisne novine.

S obzirom na to da je u Crnoj Gori došlo do nove vlade, neki analitičari procenjuju da će doći i do postepene promene odnosa prema ovoj inicijativi, mada i dalje nije jasno da li će Dritan Abazović, novoizabrani premijer, uvesti svoju zemlju u ovu inicijativu, koju su počele Srbija, Albanija i Crna Gora.

U BiH su kočnice i dalje u Sarajevu, dok se Banjaluka zalaže za što skoriji ulazak BiH u ovu inicijativu, a politička kriza i blokade koje traju još od odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka onemogućavaju donošenje bilo kakve odluke po ovom pitanju. Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, je proteklih sedmica u više navrata kritikovao sarajevske političare da namerno blokiraju ulazak BiH u "Otvoreni Balkan".

Kako Nezavisne novine saznaju iz crnogorskih izvora, SAD su već pokrenule pitanje pristupanja "Otvorenom Balkanu" s novom vladom. Naime, SAD su, kako nam je rečeno, zainteresovane da se Podgorica što pre priključi ovoj inicijativi, koju smatra stepenicom ka stabilizaciji prozapadnog kursa regiona, odnosno odvajanja od uticaja Rusije.

Za Nezavisne novine je potvđeno da je u Crnoj Gori neobična situacija, u kojoj su prosrpske snage i SAD za inicijativu "Otvoreni Balkan", dok su procrnogorske snage, odnosno, bolje rečeno, snage okupljene oko Mila Đukanovića, crnogorskog predsednika, protiv ove inicijative, jer je smatraju pokušajem srpske dominacije u regionu.

"Proruska Srbija zalaže se za 'Otvoreni Balkan', koji SAD vide kao odvajanje od proruskog kursa regiona, a protiv 'Otvorenog Balkana' je proamerička crnogorska struja, koja inače podržava SAD i protivi se Rusiji. Naravno, ovako nešto je moguće samo u Crnoj Gori", rekli su izvori Nezavisnih novina.

Abazović će imati težak zadatak da pomiri međusobno suprotstavljene koncepte, a ne može zanemariti glasove poslanika DPS-a Mile Đukanovića u parlamentu Crne Gore.

Međutim, ni tu nije kraj nelogičnostima, jer, iako je Kosovo proalbanski orijentisano, ta pokrajina, koju Srbija smatra odmetnutom teritorijom, protivi se inicijativi, iako se Albanija zalaže za nju i jedan je njenih od najgorljivijih zagovornika.

Koliko je situacija u regionu komplikovana svedoči i činjenica da ni EU nije oduševljena "Otvorenim Balkanom", jer na neki način predstavlja konkurenta inicijativi Evropske komisije "Zajedničko tržište", a SAD podržavaju "Otvoreni Balkan" jer ga vidi ka najbrži put ka evropskim integracijama regiona.

Naredni sastanak inicijativ, kako sazanju Nezavisne novine će biti u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, početkom sledećeg mjeseca, na kojem će biti najavljeni novi koraci ekonomskih integracija u regionu između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Grubješić: "Otvoreni Balkan" jedina regionalna incijativa koja trenutno funkcioniše

Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku i ekspert za evropske integracije, kaže za Nezavisne novine da je "Otvoreni Balkan" jedina regionalna inicijativa koja trenutno funkcioniše i da ona ne predstavlja zamenu, već dopunu evropskih inicijativa, koje trenutno ne funkcionišu najbolje.

I ona je saglasna da bi nova vlada u Crnoj Gori mogla delovati na način da ta zemlja postane četvrta članica inicijative, jer "Otvoreni Balkan" snažno podržavaju SAD, ali takođe upozorava da se opozicioni DPS inicijativi snažno protivi.

"Ova inicijativa daje očigledne rezultate i ima veliki potencijal. Meni je žao što ostala tri subjekta još imaju nedoumicu i zazor da li da se priključuju, posebno zato što je regionalna saradnja u interesu svih i na to ne treba da nas teraju ni Brisel ni Berlin ni Vašington", zaključila je Grubješićeva.