Ministarstvo pravde revidira odluku o plaćanju advokata optuženih u Hagu

Specijalni sud u Hagu
Izvor: Reporteri

Ministarstvo pravde predložilo je izmene Administrativnih smernica koje se odnose na troškove pravne zaštite optuženih za ratne zločine u Specijalnom sudu u Hagu i podršku članovima njihovih porodica, prenosi Reporteri. 

Smernicama su određene sume kojima se mogu platiti advokati optuženih. Iako Ministarstvo odbrane nije definitivno navelo da je postavilo gornju granicu za troškove, advokati na Kosovu kažu da bi to moglo da zakomplikuje sudski proces.

Sa planiranim izmenama, sada su definisane brojke za zaštitu tako da predloženi vodič određuje na osnovu složenosti predmeta i faza postupka koliki treba da bude iznos, kao i u zavisnosti od radnog vremena advokata.

Ministarstvo pravde je predvidelo da se, kada je slučaj lakši, iz budžeta izdvoji 20.000 evra za fazu prethodnog postupka i 50.000 za suđenje. 

Iznosi koje je Ministarstvo predvidelo su veći kada je složenost slučajeva standardna i teška.

U tom slučaju, maksimalni iznos koji optuženo lice može da dobije je 95.000 evra u fazi prethodnog postupka, 110.000 evra za suđenje, 80.000 za drugostepeni i 80.000 za treći stepen.

U vezi sa tim zašto su ove izmene bile neophodne, da li je određena gornji iznos za isplatu branilaca okrivljenih i koliki je budžet koji je Vlada izdvojila za 2023. godinu u pogledu tih troškova, Ministarstvo pravde nije dao odgovor.

Naveli su da smatraju da su predložene izmene razumne.

"Odsek u okviru Ministarstva pravde radi više od dve godine na osnovu administrativnih uputstava na koja se pozivate. Videli smo da je više nego razumno kao potreba vremena i kao rezultat praktičnog rada kojim se stalno bavimo sa braniocima kao i sa njihovim porodicama da se ova uputstva revidiraju", saopštilo je Ministarstvo pravde.

Međutim, u kosovskom budžetu za 2023. godinu vlada je za te namene predvidela sedam miliona evra.

Više od 14 miliona evra je iznos koji je Ministarstvo pravde dalo od oktobra 2020. do oktobra ove godine za advokate nekadašnjih lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija i ostalih optuženih za ratne zločine u Specijalnom sudu.

Taj iznos uključuje i troškove izdržavanja članova porodice optuženih.

Do sada su iz budžeta Kosova isplaćeni branioci bivšeg predsednika Hašima Tačija, bivših predsednika parlamenta Jakupa Krasnićija i Kadrija Veseljija, bivših poslanika Redžepa Seljimija, Saljih Mustafe i advokati Hisnija Gucatija, Nasima Haradinaja i Pjetra Šalje.