Odbačene žalbe vođa OVK zbog "korišćenja srpskog prevoda Ustava Kosova"

Specijalni sud Kosova u Hagu
Izvor: Reporteri

Specijalni sud nije prihvatio žalbe timova odbrane vođa OVK kojima se osporavaju, između ostalog, zakonitost optužbi za udruženi zločinački poduhvat kao i nadležnost Specijalizovanog veća Kosova pozivajući se na srpski prevod Ustava Kosova, koji se razlikuje od albanskog, prenosi Ekonomija onlajn.

U postupcima protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, Sud u Hagu je odlučio da se pozove na srpski prevod Ustava Kosova, koji se razlikuje od verzija na albanskom, engleskom i turskom jeziku.

Sud je to uradio kao odgovor na žalbe timova odbrane, koji su tvrdili da su liderima OVK u krivičnom postupku protiv njih uskraćena osnovna prava zagarantovana Ustavom Kosova i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Neposredna primena međunarodnog prava, kojim Specijalni sud namerava da primeni "udruženi zločinački poduhvat", po oceni odbrane, suprotna je članu 33. Ustava Kosova i članu 7. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ali, Sudsko veće u okviru Specijalizovanih veća tumačilo je član 31. Ustava Kosova, čitajući ga na srpskom jeziku, a reč je o prevodu koji je "drugačiji“ od originala.