Odbrana Saljiha Mustafe traži oslobađajuću presudu

Saljih Mustafa
Izvor: Ekonomia Online

Odbrana Saljiha Mustafe zatražila je oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice koje mu se stavljaju na teret i navodeći da on nikada nije počinio zločin, ali je sebe doveo u opasnost služeći narodu Kosova u sticanju nezavisnost, prenosi Ljajmi.

Advokat Julijus fon Bone je tokom završne reči odbrane u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu naglasio da je Mustafa preživeo težak period u pritvoru.

„Odbrana želi da gospodin Mustafa bude proglašen nevinim po svim optužbama za koje se tereti. On nikada nije počinio zločin, doveo je sebe u opasnost služeći opštem cilju sa sticanje nezavisnosti Kosova za narod. Gospodin Mustafa je izdržao težak i dug period pritvora, nije prekršio nijedan nalog koji mu je sud odredio“, rekao je Fon Bone.

Mustafina odbrana pozvala je na pravdu i dodala da Mustafu što pre treba pustiti iz pritvora.

"Mustafa je u pritvoru od septembra 2020. godine, on je otac i suprug, i odbrana tvrdi da je nevin po svim optužbama koje mu se stavljaju na teret. Treba da bude pušten što pre. Nikada nismo implicirali da su žrtve koje su svedočile u ovom predmetu izmišljale svoje priče, stoga je pogrešno izvlačiti ovakav zaključak ili tako nešto govoriti. Stav odbrane je potpuno drugačiji i mi imamo različita mišljenja o mestu navodnih zločina, ili stvari koje su se desile ili ne, i da li je gospodin Mustafa imao ikakve veze ili ne sa mestom gde su te osobe mogle boraviti”, rekao je Mustafin advokat.

Ovim je odbrana zatvorila završno izjašnjavanje, a sednica u Hagu se nastavlja izjašnjavanjem Kancelarije specijalizovanog tužioca o pitanjima koja je postavila odbrana.

Tužilaštvo je na sednici u utorak zatražilo da se Saljih Mustafa proglasi krivim po četiri tačke optužnice i kazni sa 35 godina zatvora.

Na početku ovog procesa, Saljih Mustafa, koji je optužen za ratne zločine, pred porotom se izjasnio da nije kriv.

Mustafa se u pritvorskom centeru u Hagu nalazi od 24. septembra 2020. godine, kada je uhapšen.