Produžen pritvor vođama OVK uprkos garancijama Kosovske policije

Suđenje u Hagu Tačiju, Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju
Izvor: Ekonomia Online

Trojici nekadašnjih vođa Oslobodilačke vojske Kosova Kadriju Vesljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju ponovo je produžen pritvor u Hagu i pored garancija Kosovske policije za njihovo puštanje u kućni pritvor na Kosovu, prenosi Tanjug.

Ovu odluku je, još 23. novembra doneo sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, ali je tek danas objavljena na sajtu suda.

Navodi se da je sudija odluku doneo, "u skladu sa nalogom Kosovskoj policiji, koji je izdao 8. oktobra, kao i kasnijih podnesaka policije Kosova i strana u postupku".

O pritvoru za Hašima Tačija sudija nije odlučivao ovom odlukom, već je to učinjeno prošle sedmice, kada mu je pritvor produžen.

Sva četvorica optuženih uhapšeni su 5. novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru.

Tači, koji je obavljao funkciju kosovskog predsednika, prethodno je podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine na 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine, na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.