Slučaj Gucati i Haradinaj: Svedoci nakon objavljivanja dokumenata bili zastrašeni

Specijalni sud.jpg
Izvor: GazzetaExpress

Prvog svedok, koordinator istrage Specijalizovanog tužilaštva Zdenka Pumper u procesu protiv bivših čelnika Organizacije ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja izjavila je da su svedoci bili zastrašeni nakon što je ORV OVK objavila dokumenata, prenosi Reporteri.

Pumper, je tokom svedočenja rekla da je, nakon što su ’dokumenta procurila’ iz Tužilaštva i Gucati i Haradinaj objavili dokumenta, Tužilaštvo kontaktiralo svedoke i da su neki od njih želeli da se povuku jer su bili uplašeni i smatrali da su životno ugroženi. 

„Svedoci su kontaktirani kao rezultat materijala u paketima 1,2 i 3 ... Svrha kontakata je da razgovaram sa njima o onome što se dogodilo i da razumem šta oni osećaju u vezi s tim, kakav stav imaju o tome. Lično sam razgovarala sa dve osobe, jedna od njih je bila jako uplašena, veoma", rekla je Pumper.

Dodala je da je taj svedok zamolio da ge ne pozivaju radi svedočenja, jer je njegov identitet otkriven objavljivanjem dokumenata, „plašio za svoj život i svoju porodicu“.

Bivši čelnici ORV OVK optuženi su za krivična dela protiv sprovođenja pravde, ometanje lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i kršenje tajnosti postupka. Uhapšeni su 25. septembra 2020. godine u Prištini otkad se nalaze u pritvorskoj jedinici u Hagu.