Specijalni sud objavio detalje o posetama bivšim čelnicima OVK

Specijalni sud
Izvor: Reporteri

Bivši lideri OVK HašimTači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi i pojedini drugi nekadašnji pripadnici te formacije nalaze se u pritvoru Specijalnog suda, a nedavno su im odobrene posete za bliske srodnike, prenosi Reporteri.

Specijalizovana veća Kosova dozvolila su posete od 15. jula, a prvi je svoju porodicu video Jakup Krasnići.

Portparol Specijalnog suda Majkl Dojl, rekao je da su posete dozvoljene nakon uspešne kampanje vakcinacije. Dojl je takođe najavio da će se posete nastaviti u avgustu i septembru.

"Svi pritvorenici imaju načine za održavanje ličnih odnosa, uključujući posete članova porodice. U skladu s medicinskim savetima i nakon uspešne kampanje vakcinacije u pritvorskim centrima, antikovid mere primenjene u pritvorskim centrima postepeno se ukidaju i uklanjaju. Lične porodične bliskih članova porodice moguće su od 15. jula 2021.godne", rekao je Dojl.

Dojl je naveo da su pritvorenici i članovi njihovih užih porodica dobili detaljne informacije o rasporedu poseta. Prema Uredbi o pritvoru, bliski srodnici uključuju supružnika, partnera, roditelje, dete, unuke, brata, sestru, bake i deke, mladoženju i nevestu.

Svima će biti dozvoljeno da provode vreme sa svojom rodbinom u Specijalnom pritvorskom centru, a da ih radnici ne nadgledaju.

Na osnovu pojednostavljene procedure sastanci između pritvorenika i posetilaca odvijaju se u pritvorskoj jedinici gdje je dozvoljen fizički kontakt, u okruženju van vidokruga i sluha pritvorskih službenika.

Šef pritvora može nametnuti ograničenja poseta i komunikacije, uključujući vremenska ograničenja, na osnovu dnevnog plana rada pritvorske ustanove i raspoloživosti osoblja.

Prema istoj uredbi, bilo koja stvar izvan pritvorskog objekta, uključujući bilo koju stvar koju je doneo posetilac, podleže sigurnosnim proverama.

Specijalni sud je u oktobru 2020. godine za istragu zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, potvrdio optužnicu protiv Hašima Tčija, Kadrija Veseljija, Redžepa Selimija i Jakupa Krasnićija, zbog sumnje da su počinili ratne zločine na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.