Specijalno tužilaštvo istražuje identitet osobe koja je Udruženju veterana OVK dostavila podatke

Specijalni sud
Izvor: Kosovo Online

Završena je Treća statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

U njihovo ime danas su govorili njihovi advokati, koji konfrenciju takođe prate video vezom.

S druge strane, Specijalizovano tužilaštvo Kosova navelo je da radi na utvrđivanju identiteta osobe koja je dostavila zaštićene podatke tog tužilaštva Udruženju ratnih veterana OVK, koje su potom u medijima objavili predsednik i potpredsednik tog udruženja Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, saopštilo je danas tužilaštvo na statusnoj konferenciji u procesu protiv Gucatija i Haradinaja.

Njih dvojica su optuženi za obelodanjivanje identiteta svedoka i opstrukciju postupaka koji se vode pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, a identitet osobe koja im je materijale dostavila uopšte nije predmet postupka koji se vodi protiv njih, naglasio je predstavnik tužioca.

On je rekao da se tužilaštvo ne slaže sa mišljenjem odbrane Haradinaja i Gucatija, koja želi da se bavi nečim što uopšte nije predmet ovog postupka.

"Devet zahteva koje smo prilimili od odbrane bavi se osobom koja je ostavila dokumente Udruženju. Mi smo obelodanili podatke o koracima koje smo preduzeli povodom utvrđivanja identiteta te osobe", ukazao je predstavnik tužilaštva, ističući da se Gucati i Haradinaj ne terete da su oni zaštićene informacije nabavili, već da su ih obelodanili, čime su ugrozili bezbednost žrtava i svedoka.

U daljem toku ove konferencije diskutovalo se o obelodanjivanju dokaza tužilaštva advokatima odbrane, na osnovu kojih će oni sprovoditi svoje istrage.

Gucati i Haradinaj po sopstvenoj želji pratili su konferenciji iz pritvorske jedinice u Hagu, gde se nalaze od hapšenja krajem septembra 2020. godine. Gucati je negirao optužbe, a Haradinaj je odbio da se o njima izjasni, prethodno navodeći da ne prizaje taj sud.

 

Nastavak sednice