Specijalnom tužilaštvu dat rok do 17. decembra da dostavi spise o postupku protiv četvorice bivših lidera OVK

Optuženi lideri OVK
Izvor: Klan Kosova

Pretpretresni sudija Specijalnog suda u Hagu Nikolas Gijo dao je rok Specijalnom tužilaštvu do 17. decembra da dostavi sudu spise za postupak protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, koji sadrže sažetak dokaza protiv njih koji se sumnjiče za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ti spisi su potrebni kako bi moglo da počne suđenje četvorici bivših lidera OVK, koji se više od godinu dana nalaze u pritvorskom centru Specijalizovanih veća u Hagu.

Glavni advokat Hašima Tačija, Gregori Keho, kaže RSE da je zabrinut zbog spore obrade materijala od strane Specijalizovanog tužilaštva.

Kako je rekao, Tužilaštvo je u više navrata tražilo produženje rokova za dostavljanje materijala, navodeći različite razloge za kašnjenje, poput velikog obima dokumenata, dokaza  i drugih materijala, kao i nedostatak osoblja.

“Teško je reći koliko smo materijala dobili, kada ne znamo koliko će nam još doći“, kaže Kehoe.

Specijalno Tužilaštvo je u novembru prošle godine saopštilo da namerava da suđenje protiv četvorice bivših lidera OVK počne najkasnije do leta 2021. Godine, kao i da postoji više od 1.500 različitih dokaza koje treba izvesti, kao i preko 150 svedoka.

Keho kaže da su kašnjenja u podnošenju materijala od strane Tužilaštva povezana sa činjenicom da je, prema njegovim rečima, Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu bez spremnosti za ovaj proces.

“Naši klijenti su u pritvoru od novembra prošle godine, više od godinu dana, a kada je tužilaštvo podizalo optužnice, rekli su da će biti spremni da sude u ovom slučaju na proleće 2021.“, kaže Kehoe.

Prema njegovim rečima, Specijalno tužilaštvo je odavno trebalo da dostavi dokumentaciju po proceduri.

"Oni još nisu spremni da to urade. Još nisu dostavili svu dokumentaciju i stalno su tražili dodatno vreme da dostave ono što je odavno trebalo da podnesu", kaže Kehoe.

Dodaje da su mnogi dokumenti Tužilaštva preuređeni i da je teško razumeti o čemu svedoci govore.

Iz Specijalnog tužilaštva (SPO) kažu za Radio Slobodna Evropa da pokušavaju da dođu do suda što je pre moguće, ali ne navode vremenski okvir.

"Što se tiče slučaja Tači i drugih, Tužilaštvo želi da što pre izađe na suđenje. Pripremamo preliminarna dokumenta za 17. decembar 2021. godine", navodi se u odgovoru SPO.

Naredna konferencija u procesu protiv Tačija, Veselija, Krasnićija i Seljimija potvrđena je za 15. decembar.