Tužilac traži od suda da odbije Tačijevu žalbu na pritvor

Tači, Seljimi, Veselji i Krasnići
Izvor: Kosovo Online

Specijalizovano tužilastvo Kosova sa sedištem u Hagu predložilo je žalbenom veću suda da odbije žalbu Hašima Tačija na rešenje sudije kojim mu je produžen pritvor 23. jula, prenosi Tanjug.

U dopisu sudu tužilaštvo je detaljno obrazložilo da i dalje svi razlozi koji potkrepljuju zaključak da je pritvor neophodan i da sudija u svojoj oceni nije pogrešio te da njegovu odluku žalbeno veće treba da potvrdi.

Tačijevi advokati su 16. avgusta podneli žalbu, tražeći ukidanje pritvora, odnosno privremeno pustanje na slobodu, i kao opciju ponudili da to bude "trećoj državi".

"Treće države", izuzev Kosova, u kojima bi boravio i njihove garancije da Tači neće pobeći, deo su poverljivog dopisa Tačijeve odbrane.

O Tačijevoj žalbi i izjašnjenju tužioca odlučivaće tročlano sudsko veće koje čine sudije Majkl Pikard, Emilio Gati i Nina Jergensen.

Tači, kao i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivor u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na viš mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.