U Hagu sutra počinje suđenje Pjetru Šalji

Pjeter Šalja
Izvor: Reporteri

Pred Specijalnim sudom u Hagu sutra će početi suđenje Pjetru Šalji, koji se tereti u četiri tačke optužnice za ratne zločine, proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo,

Prema optužnici, krivična dela za koja se Šalja tereti izvršena su približno između 17. maja i 5. juna 1999. protiv lica zatvorenih u mestu Kukeš u Albaniji u fabrici metala, koju je koristila OVK.

Iz Haga podsećaju da je prvobitna optužnica protiv Pjetera Šalje potvrđena 12. juna 2020, a korigovana potvrđena optužnica zavedena je 1. novembra 2021.

"Dana 21. februara, predsedavajući sudija će otvoriti suđenje, zatražiti da se optužbe pročitaju optuženom, obavestiće optuženog o određenim pravima i obavezama i pitati da li je razumeo optužnicu i da li želi da potvrdi svoje ranije izjašnjenje da nije kriv. Nakon toga, Specijalizovano tužilaštvo, zastupnik žrtava i branilac optuženog imaće po dva sata za uvodna izlaganja", navedeno je u zvaničnom saopštenju.

Odbrana je najavila da Šalja namerava da nakon uvodnog izlaganja svog branioca dâ kratku izjavu od oko pet minuta bez polaganja zakletve.

Za sada je u ovom predmetu osam lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, prijavljivanje za dobijanje statusa žrtve koja učestvuje u postupku i dalje je u toku.

"Lica koja mogu da dokažu da su pretrpela nematerijalnu ili materijalnu štetu kao neposrednu posledicu krivičnog dela navedenog u korigovanoj potvrđenoj optužnici još mogu da se prijave za učešće u postupku. To mogu da budu lica koja su neposredno pretrpela štetu, kao i lica koja su pretrpela štetu posredno jer su, na primer, bila u bliskom odnosu sa direktnom žrtvom koja je lišena života ili je pretrpela povredu", kažu iz Specijalizovanog veća Kosova.