U slučaju protiv Gucatija i Haradinaja završeno izvođenje dokaza odbrane

Gucati i Haradinaj
Izvor: Reporteri

Branioci predsednika i potpredsednika Udruženja veterana bivše OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zvanično su obavestili sud u Hagu da su završili sa izvođenjem dokaza odbrane, prenosi Tanjug.

Poslednji svedok odbrane ispitan je u petak, 28. januara, a sudsko veće će u dogledno vreme odlučiti o daljim koracima. Trebalo bi da uslede završna izlaganja, pa izricanje prvostepene presude. Obojica optuženih se nalaze u pritvoru u Hagu.

U postupku koji se protiv njih vodi zbog zastrašivanja svedoka i ometanja rada Specijalizovanih veća Kosova Gucati i Haradinaj su se na početku suđenja, 7. oktobra 2021. godine, izjasili da nisu krivi za optužbe za koje se terete.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici. Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred sudom, ocenjuje tužilaštvo.

Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajna u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština.