Zabrçanec: Qendra kulturore serbe në Paris do të bëhet qendra e "Ballkanit të Hapur"

Marjan Zabrčanec
Burim: Marjan Zabrčanec

Koordinatori kombëtar për “Ballkanin e Hapur” në Maqedoninë e Veriut, Marjan Zabrçanec, vlerëson se kjo nismë mundësoi transportin e produkteve bujqësore, turistëve të rinj, vlerësim të lartë dhe promovim mbarëbotëror të prodhimeve vendase të verës.

"Përmes Ballkanit të Hapur, Maqedonia e Veriut dhe rajoni prezantohen si një rajon kryesor i verës, gastronomisë dhe turistik, dhe përmes rrjetëzimit të punishteve vere, ne seriozisht promovojmë verën vendase në tregun botëror", tha Zabrçanec në një panel diskutimi të udhëhequr nga Qendra për Kërkime Sociale “Analitika” i cili iu referua sfidave dhe mundësive të “Ballkanit të Hapur”.

Ai ka theksuar se qendra kulturore serbe në Paris do të bëhet qendra e “Ballkanit të Hapur”.

"Kjo do të thotë një mundësi e re për promovimin e kulturës maqedonase dhe lidhje të forta midis popullit maqedonas, serb dhe shqiptar", tha Zabrçanec.

Siç shtoi ai, në tregun e ardhshëm të liderit në Beograd, tregu i lirë i punës do të aktivizohet përmes lëshimit të numrit të identitetit pa procedura shtesë dhe kushte të qëndrimit.

Së shpejti do të aktivizohet një sistem i përbashkët i pagesave elektronike për të shmangur bllokimet e trafikut. Po përgatisim edhe një iniciativë për kampe dhe shkolla rinore me efekte në arsim, por edhe në turizëm jashtë sezonit turistik. Me ndihmën e dhomave, po planifikohet një projekt i ri për të ofruar zbritje komerciale në pikat e karburantit, muzetë dhe ngjarjet”, tha Zabrçanec.