Brnabiq me Pauer: “Ballkani i Hapur” është një shembull i shkëlqyer i bashkëpunimit dhe duhet të bashkohen edhe të tjerët në rajon

Ana Brnabić i Samanta Pauer
Burim: Vlada Srbije

Kryetarja e Qeverisë së Republikës së Serbisë, Ana Brnabiq, në takimin me administratoren e Agjencisë Amerikane për Zhvillim (USAID), Samanta Pauer, theksoi se Serbia është iniciatorja e lidhjes dhe zhvillimit në Ballkanin Perëndimor, si dhe se iniciativa “Ballkani i Hapur” është shembull i shkëlqyer dhe se shpreson që të tjerë në rajon t'i bashkohen, raporton RTV.

Brnabiq theksoi se bashkëpunimi në kuadër të “Ballkanit të Hapur” rezultoi në heqjen e pengesave të shumta, të cilat mundësonin qarkullimin e lirë të njerëzve, mallrave, shërbimeve dhe kapitalit. Ajo posaçërisht theksoi se përfitimet e kësaj nisme do t'i ndjejnë të rinjtë nga i gjithë rajoni.

Kryeministrja theksoi se Serbia është e vendosur të përmirësojë bashkëpunimin me SHBA-në, e nxitur nga fluksi i investimeve nga kompanitë amerikane, shkëmbimi tregtar në rritje i mallrave dhe shërbimeve dhe mbështetja e konsiderueshme financiare përmes programeve të ndryshme të ndihmës zhvillimore, njoftoi shërbimi për shtyp i qeverisë.

Ajo theksoi se Qeveria vlerëson të gjitha rezultatet e arritura përmes bashkëpunimit me USAID-in dhe përshëndeti gatishmërinë e kësaj agjencie amerikane për të kontribuar në transformimin e mëtejshëm në fushën e teknologjisë informative dhe efiçiencës së energjisë.

Brnabiq informoi Pauer për progresin e vendit tonë në mbështetjen e sipërmarrjes teknologjike, e cila e çon Serbinë drejt synimit për t'u bërë një qendër edhe më e fortë në fushën e inovacionit që ka potencial për të krijuar vende të reja pune për të rinjtë.

Në takim u diskutua për mbështetjen e USAID-it përmes aktiviteteve në projektet “Merr një ide” dhe “Serbia bën inovacion”, dhe që i referohen mbledhjes së palëve përkatëse për të krijuar një sistem të fortë që mbështet inovacionin në vendin tonë.

Gjithashtu, u diskutuan mundësitë e bashkëpunimit në fusha të ndryshme, si inteligjenca artificiale dhe zhvillimi i bioteknologjisë në Serbi, dhe u theksua veçanërisht rëndësia e ndërtimit të kampusit BIO4 dhe mbështetja e zhvillimit të tij si qendër e bioekonomisë së re në vendin tonë.

Pauer theksoi përkushtimin e USAID-it për të vazhduar mbështetjen e përpjekjeve të Serbisë në forcimin e institucioneve demokratike dhe inkurajimin e rritjes ekonomike të udhëhequr nga sektori privat dhe tregoi gatishmërinë e agjencisë për të vazhduar bashkëpunimin e saj të suksesshëm me Serbinë, thuhet në njoftim.

Administratorja i Agjencisë Amerikane për Zhvillim vlerësoi pozitivisht rezultatet e arritura deri më tani me angazhimin e kësaj agjencie dhe shprehu synimin e USAID-it për të vazhduar punën në projekte që do të ofrojnë mbështetje për reformat në vitet e ardhshme.

Siç thuhet në njoftim, në takim ka marrë pjesë edhe ambasadori amerikan në Serbi, Kristofer Hill.