Shqipëria: Optimizmi për shkak të hyrjes në fuqi të Marrëveshjes për tregun e hapur të punës

Otvoreni Balkan
Burim: Ljajmi.net

Hyrja në fuqi e Marrëveshjes për tregun e hapur të punës ndërmjet Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut, sipas ekspertit të tregut të punës Erion Muça dhe presidentit të Shoqatës “Proexport Albania” Edvin Prençit, do ta ndihmojë Shqipërinë në shumë çështje. Sipas tyre, rezultatet e para duhet të priten në gjashtë muajt e ardhshëm deri në një vit.

Së fundmi, kryetari i Odes Ekonomike të Serbisë, Marko Çadezh, kujtoi se nga 1 korriku, tregu i hapur i punës ndërmjet Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut do të fillojë të funksionojë si pjesë e nismës “Ballkani i Hapur”. 

Muça beson se një treg i lirë i punës është shumë i rëndësishëm për mirëqenien e qytetarëve. 

“Iniciativa do të ketë një ndikim pozitiv. Duhet të presim të paktën gjashtë muaj ose një vit për të marrë rezultatet e para. Unë jam për çdo iniciativë që heq barrierat për lëvizjen e lirë dhe punësimin, me të vetmin qëllim forcimin e bashkëpunimit dhe fqinjësisë së mirë në rajonin tonë, por edhe krijimin e disa standardeve, të cilat do të ishin një model për të përballuar konkurrencën nga Evropa apo bota” , thotë Muça.


E pyetur se çfarë mund t'i duhet Shqipërisë, kur bëhet fjalë për tregun e punës, Muça thekson se ndoshta do të ketë nevojë për punëtorë për industrinë e turizmit, industrinë e agropërpunimit, si dhe për shërbimet e hotelerisë, bareve dhe restoranteve. 

“Serbia mund të kërkojë nga Shqipëria specialistë në fushën e teknologjisë së informacionit, gjithashtu specialistë apo pedagogë nga degët teknike”, shtoi Muça.

Kryetari i Shoqatës “Proexport Albania”, Edvin Prençe thotë se hyrja në fuqi e Marrëveshjes për Tregun e Lirë të Punës e detyroi Qeverinë e Shqipërisë të rriste nivelin e pagave.

“Çdo bashkëpunim ka një ndikim pozitiv dhe një nga avantazhet është lëvizja e lirë e punonjësve. Ishte pikërisht kjo arsyeja që e detyroi qeverinë shqiptare të rishikonte nivelin e pagës minimale, por edhe rritjen e pagave në përgjithësi, në mënyrë që të mos ishte në një pozicion më pak të favorshëm krahasuar me dy vendet e tjera. Ende nuk janë arritur efektet e pritshme, por çdo marrëveshje e tillë ndihmon për të rritur mirëqenien e qytetarëve, për të arritur atje ku janë vendet e tjera evropiane”, tha Prençe.


Ai theksoi se në kuadër të nismës “Ballkani i Hapur” janë nënshkruar disa marrëveshje, të cilat duhen respektuar dhe deklaratën e kryeministrit Edi Rama e interpretoi si një ftesë për vendet e tjera për t'iu bashkuar nismës. 

“Çdo marrëveshje duhet të respektohet. Për mendimin tim, fjalët e Edi Ramës duhet të interpretohen se ky bashkëpunim duhet të zgjerohet për të përfshirë edhe vendet e tjera të Ballkanit dhe të mos kufizohet në Shqipëri, Serbi dhe Maqedoninë e Veriut”, përfundoi Prençe.