Samiti OSBE në Maqedoninë e Veriut është një mundësi për të vendosur paqen në botë

Željko  Šajn
Burim: Kosovo Online

Shkruan për Kosovo online: Zheljko Shajn, korrespondent special i Politikës nga Shkupi

Nga 29. nëntori deri më 1. dhjetor, kryeqyteti i Maqedonisë së Veriut do të presë Samitin e Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim Evropian (OSBE), ku do të marrin pjesë 76 delegacione të vendeve anëtare dhe partnerëve të OSBE. Kjo ngjarje, siç theksoi ministri i Punëve të Jashtme të Maqedonisë së Veriut dhe kryetar i OSBE, Bujar Osmani, do të ketë në fokus njerzit, sepse në një botë ku jemi dëshmitarë të trazirave, nevojat dhe kërkesat e njerzve janë prioritet, dhe siguria e tyre duhet të jetë gjithmonë në qendër të përpjekjeve të të gjithë liderëve politikë.

Osmani theksoi se kjo ngjarje do të jetë jashtëzakonisht e rëndësishme, pasi që OSBE është në krizë ekzistenciale për herë të parë që nga viti 1975, kur u themelua si organizatë me mision ruajtjen e paqes dhe sigurisë dhe menaxhimin e konflikteve, për shkak të besimit të shteteve anëtare është në një nivel të ulët pas konfliktit në Ukrainë. Sfida është e madhe, duke qenë se do të marrin pjesë mbi 70 delegacione - 57 vende pjesëmarrëse të OSBE dhe vende nga grupet mesdhetare dhe aziatike që janë partnerë në bashkëpunim. Sipas ministrit të Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski, niveli i tretë i sigurisë është planifikuar për delegacionet e vendeve pjesëmarrëse të OSBE.

Tema kryesore e Samitit do të jetë vendosja e paqes në botë. Me këtë qëllim, Blinken dhe Lavrov do të takohen në të njëjtën tryezë në Shkup më 30. nëntor në konferencën plenare ministrore, dy figura që së bashku me presidentët Biden dhe Putin janë ndër figurat më të rëndësishme në botë përgjegjëse për paqen. Sekretari i Shtetit i SHBA-së dhe Ministri i Punëve të Jashtme të Federatës Ruse do të kenë mundësinë të zhvillojnë një dialog që çon në vendosjen e një ekuilibri paqeje në botë dhe hapat e ardhshëm do të jenë në dorën e presidentëve të vendet e tyre, të cilët mund të ndalojnë metastazat e gjendjes së luftës me një urdhër të drejtpërdrejtë ushtarak dhe politik.

Kujtojmë se Bullgaria, si shumica e vendeve të Evropës, mbylli hapësirën e saj ajrore për avionët rusë në shkurt të vitit 2022, në shenjë solidariteti me Ukrainën, pas pushtimit të nisur nga Rusia. Megjithatë, Ministria e Punëve të Jashtme të Bullgarisë lejoi që avioni i ministrit të Jashtëm rus Sergej Lavrov të fluturojë mbi Bullgarinë për të marrë pjesë në samitin e Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë në Shkup. Ardhja e Lavrov në Këshillin e 30-të Ministror të OSBE në periudhën më delikate për këtë organizatë mund të rezultojë si një lëvizje korrekte politike që do të ringjallë intravenozisht këtë organizatë dhe do të tregojë se Federata Ruse është një faktor shumë i rëndësishëm në arritjen dhe ruajtjen e paqes në botë.

Edhe pse Maqedonia e Veriut është anëtarja e tridhjetë e Aleancës Veriatlantike dhe ka mendime kontradiktore për ardhjen e Lavrov në Shkup, kryeministri i RMV Dimitar Kovaçevski theksoi rëndësinë e ardhjes së Lavrov në këtë takim. Këmbëngulja e Kovaçevskit që Lavrov të trajtohet në mënyrë të barabartë dhe t'i hapet qielli për ulje në aeroportin e Shkupit, tregon vetëdijen se prania e ministrit të Jashtëm rus në këtë samit është me rëndësi vendimtare për vendosjen e paqes në botë. Pavarësisht nëse Blinken dhe Lavrov do të takohen në bisedime dypalëshe kokë më kokë apo në cilësinë e delegacioneve të dy vendeve, ky mund të jetë një hap i madh për njerëzimin drejt një zgjidhjeje paqësore.

Shpresojmë që mençuria politike e Lavrov dhe Blinken do të mund t'i hapte rrugën prosperitetit botëror, i cili pas dialogut të tyre do të verifikohej nga Putini dhe Biden. Edhe pse mund të duket e paarritshme për momentin, le të kujtojmë se mençuria politike e bëri të mundur gjatë krizës kubane, kur Kennedy dhe Hrushovi gjetën një zgjidhje për paqen dhe parandaluan një luftë bërthamore. Mençuria politike mund ta kapërcejë logjikën ushtarake dhe Shkupi mund të vendosë themelet për një epilog të tillë në Konferencën e ardhshme Ministrore të 30-të të OSBE.

Edhe pse lufta e tretë botërore është në skenë në fragmente, siç vuri në dukje Papa Françesku, fundi i nëntorit dhe fillimi i dhjetorit nga Maqedonia e Veriut mund të hapë derën e paqes dhe të ndryshojë kursin e Rusisë dhe SHBA-së për t'i dhënë fund agonisë së luftës. dhe forca të kryqëzuara ekonomike, të cilat do t'u sillnin qytetarëve një të ardhme të ndritur. Fillimisht, është shumë domethënëse që një takim prej rreth pesëdhjetë ministrash do të zhvillohet në një vend, në të njëjtën tryezë, ku sigurisht dialogu më i rëndësishëm është ndërmjet përfaqësuesve të Federatës Ruse dhe SHBA-së.

Samiti Oebsa do të jetë ngjarja më e madhe në historinë e Maqedonisë së Veriut, si mikpritëse, sepse do të mbledhë delegacione nga 76 vende dhe mijëra zyrtarë të lartë politikë, dhe mund të shkruhet me shkronja të arta nëse një udhërrëfyes për në të u vendos rruga e paqes në botë. Malta, jo Estonia, do të marrë presidencën nga Maqedonia e Veriut vitin e ardhshëm, sepse Rusia e bllokoi këtë propozim.