Borelj në emër të BE: AKS prioriteti, veprimet e policisë në veri dhe shpronësimi mund të çojnë në tensione të reja

Đuzep Borelj
Burim: Kosovo Online

Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Giuseppe Borej, pas një takimi të nivelit të lartë në dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës më 14 shtator në Bruksel, tha se BE-ja shpreh shqetësimin e saj sepse, siç tha, palët nuk po i zbatojnë obligimet e tyre nga Marrëveshja për rrugën e normalizimit dhe aneksi i saj për zbatim, për të cilat, përkujton, janë rënë dakord në fillim të këtij viti, dhe janë të detyrueshme dhe luajnë rol në rrugën evropiane të Kosovës dhe Serbisë.

Në një deklaratë të publikuar në faqen e internetit të Këshillit Evropian, theksohet se është e nevojshme që palët të angazhohen në mënyrë konstruktive dhe në mirëbesim, që nënkupton fillimin e zbatimit bazuar në propozimin e BE-së pa vonesa të mëtejshme dhe gjithashtu përfshin detyrimin e të dyja palëve të zbatojnë plotësisht të gjitha marrëveshjet e mëparshme të dialogut. 

“Puna për themelimin e Bashkësisë së Komunave me shumicë serbe duhet të fillojë pa vones apo parakushte të tjera”, thuhet në deklaratën e Këshillit Evropian, në të cilën Kosova është shënuar me “yll”. 

BE-ja u kujton palëve përgjegjësinë e tyre për të respektuar parimin e konfidencialitetit në dialog, i cili është një komponent kyç i çdo procesi negociator të ndjeshëm politik.

BE-ja ende mbetet po aq e shqetësuar për mungesën e përparimit nga të dyja palët në uljen e tensioneve në veri të Kosovës, disa muaj pas shpërthimit të fundit të dhunës në të cilën u plagosën qytetarë, pjesëtarë të KFOR-it, policia dhe përfaqësues të mediave.

Pavarësisht thirrjeve të përsëritura nga BE-ja dhe partnerët e tjerë ndërkombëtarë, hapat e ndërmarrë deri më tani janë ende të pamjaftueshëm dhe situata e sigurisë në veri mbetet e tensionuar. 

“Në këtë kontekst, lëvizjet e Kosovës – përfshirë shpronësimin e tokës në veri të Kosovës, urdhrat e dëbimit, vendimet në lidhje me telekomunikacionin dhe përdorimin e forcave speciale të policisë për detyrat e policisë në komunitet – janë në kundërshtim me sundimin e ligjit dhe çojnë në rrezikun e ri të tensioneve”, thuhet në njoftim. 

Gjithashtu shton se "sulmet e vazhdueshme në shkallë të vogël nga grupet kriminale dhe frikësimi i kadetëve/popullatës lokale serbe të Kosovës të saporekrutuar janë të papranueshme dhe duhet të ndalen menjëherë. Bllokimi i Serbisë i udhërrëfyesit të energjisë, si dhe përpjekje të tjera që nuk janë në përputhje me Marrëveshjen për rrugën e normalizimit dhe aneksin e saj, janë kundër frymës së procesit të dialogut”. 

Siç thuhet, kërkesat e bëra në deklaratë në emër të 27 vendeve anëtare të BE-së nga 3 qershori mbeten plotësisht në fuqi. 

"Masat e kthyeshme të marra nga BE-ja mbeten në fuqi, duke përfshirë pezullimin e takimeve të nivelit të lartë me Kosovën. BE-ja është e gatshme t'i heqë këto masa në rast të përparimit në përmbushjen e kërkesave ekzistuese ose të vlerësojë masat e mëtejshme ndaj të dyja palëve, nëse e nevojshme”, u theksua. 

BE-ja rikujton rëndësinë e mbajtjes së shpejtë të zgjedhjeve të parakohshme lokale në veri të Kosovës për uljen e tensioneve dhe thekson se është e nevojshme zgjidhja më e shpejtë për të mundësuar shpalljen e zgjedhjeve. 

Ata inkurajojnë serbët në Kosovë që të angazhohen plotësisht në procesin zgjedhor dhe të deklarojnë publikisht pjesëmarrjen e tyre të pakushtëzuar. 

BE-ja u bën thirrje të gjithë aktorëve politikë, në të gjitha nivelet e qeverisjes, si në Kosovë ashtu edhe në Serbi, që të angazhohen në mënyrë konstruktive në procesin që çon në zgjedhjet e parakohshme lokale në veri të Kosovës, të shmangin hapat e mëtejshëm të përshkallëzimit dhe të mbështesin përparimin në dialogun me mbështetjen e BE-së. 

BE-ja shpreh mbështetjen e plotë për përpjekjet e Përfaqësuesit të Lartë Giuseppe Borelj si lehtësues i dialogut ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, si dhe Përfaqësuesit Special të BE-së, Miroslav Lajçak, dhe u kujton palëve se rruga evropiane e Kosovës dhe Serbisë varet nga dialogu me mbështetjen e BE-së dhe normalizimin e marrëdhënieve të tyre. 

“Të dyja palët rrezikojnë të humbasin mundësitë për përparim në rrugën evropiane”, thuhet në deklaratë.