Gërxhaliu: Nga Kosova po largohen përshkak të pasigurisë, nuk po ikin vetëm të varfrit

Safet Grdžaljiu
Burim: Kosovo Online

Eksperti i ekonomisë nga Prishtina, Safet Gërxhaliu, thotë se vlerësimet e disa sindikatave të degëve për numrin e punëtorëve që janë larguar nga Kosova duhet të merren me rezervë dhe se njerëzit nga Kosova i shtynë të largohen nga e ardhmja e pasigurt.

“Shikoni arsimin, shikoni shëndetësinë... Mungesa e stabilitetit politik është ajo që më së shumti i detyron njerëzit të largohen nga Kosova”, thekson Gërxhaliu për Kosovo online.

Gërxhaliu thotë se janë disa faktorë për largimin e fuqisë punëtore dhe tregon se nuk janë vetëm të varfërit që po largohen.

“Evropa është ajo sfida e madhe ku po largohen njerëzit, përveç kësaj ka edhe një arsye tjetër, ne kemi numrin më të madh të diasporës pikërisht në vendet e Evropës. “Nga Kosova nuk po ikin vetëm të varfërit, por edhe njerëz të arsimuar, mjekë, arkitektë, ekspertë të IT-së dhe sektorët që do të preken më shumë nëse do të ketë një eksod masiv do të jenë tregtia, hoteleria dhe ndërtimi”, pohon Gërxhaliu.

Ai thekson se Gjermania, Austria dhe Zvicra janë destinacionet më të zakonshme, dhe arsyeja është numri i madh i diasporës kosovare në ato vende, pasuar nga Italia, Finlanda dhe Suedia.

Megjithatë, Gërxhaliu beson se trendi i migrimit nga Kosova është i ngjashëm me dukuritë e shumta të vendeve evropiane, si Polonia, Hungaria, Bullgaria dhe Rumania, para dhe pas liberalizimit të vizave.

“Në ato vende deri sa nuk ishte liberalizimi, emigracioni ishte masiv, njerëzit donin të shkonin në Evropë me çdo kusht. Pas liberalizimit, ai trend jo vetëm që ra, por më shumë prej tyre u kthyen sesa u larguan. E njëjta gjë do të ndodhë edhe në Kosovë. Evropa nuk është ajo që ka qenë. Sigurisht që njerëzit do ta vizitojnë, edhe kultura, arkitektura, historia dhe gjithçka që duhet parë, por nëse i analizojmë të gjitha rrethanat, ende nuk ka frikë nga një eksod masiv, prandaj nuk ka nevojë të krijohet panik”, vlerëson Gërxhaliu.

Ai thekson se çelësi për të parandaluar largimin masiv të punëtorëve është një strategji që do t'i motivonte të rinjtë të qëndrojnë.

“Kam menduar që qeveria të paktën të miratojë një ligj kur bëhet fjalë për sigurimet shëndetësore, të bëjë disa hapa drejt tij, të motivojë njerëzit të qëndrojnë këtu. Zgjidhja e këtij problemi nuk është thjesht numërimi i njerëzve që largohen, por shtrimi i pyetjes, "çfarë po bëjmë ne për t'i motivuar këta njerëz të qëndrojnë këtu". Shikoni dialogun me Serbinë, shikoni debatet e politikanëve, flitet për luftë. Kjo nuk favorizon perspektivat në këto fusha. Prandaj, duhet të kuptojmë një gjë: emëruesi i përbashkët i zgjidhjes së të gjitha problemeve në Kosovë është stabiliteti politik dhe zhvillimi ekonomik dhe vetëm atëherë të punojmë që të rinjtë të mos largohen”, thotë Gërxhaliu.

Duke komentuar pohimin e kryetarit të Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat të Kosovës, Jusuf Azemi, i cili thotë se në gjashtë javët e para pas liberalizimit të regjimit të vizave, rreth 150.000 punëtorë të sektorit privat janë larguar nga Kosova, Gërxhaliu bën thirrje për kujdes në paraqitjen e të dhënave të tilla, duke argumentuar se kjo për faktin se liberalizimi i vizave ka hyrë në fuqi më 1 janar, pra gjatë pushimeve që shumë qytetarë që punojnë në Perëndim i kanë shfrytëzuar për të kaluar pushimet në shtëpi.

“Ishte Viti i Ri dhe në kuadër të atij largimi nuk ishin vetëm punëtorë, por edhe qytetarë të diasporës që pushimet e tyre i kalonin në Kosovë për festat e Vitit të Ri. Ekziston edhe një valë që po i detyron njerëzit të shikojnë Evropën, thjesht të shohin se çfarë është Evropa, sepse, në një farë mënyre, ka vite që është frut i ndaluar. Mendoj se të gjithë e kanë kuptuar se Evropa nuk është më ajo që ka qenë”, thotë Gërxhaliu.

Ai shpjegon se kur ishte për herë të fundit në linjën Mynih-Frankfurt, zbuloi se pagat në McDonald's ishin 950 euro.

“Aty punojnë kryesisht të rinjtë tanë nga Kosova dhe më pas shtrohet pyetja se a ia vlen”, thotë Gërxhaliu.