Hoti: Rivaliteti mes Ramës dhe Kurtit nuk është shumë i dëmshëm për çështjen shqiptare

Dritan Hoti
Burim: Kosovo Online

Eksperti i marrëdhënieve ndërkombëtare nga Tirana Dritan Hoti thotë për Kosovo online se mes kryeministrit shqiptar dhe atij të Kosovës Edi Rama dhe Albin Kurtit ka një rivalitet se kush do të jetë protagonisti kryesor i çështjes shqiptare brenda “botës shqiptare” dhe se nuk ka dallime ideologjike mes tyre që do të ishte e dëmshme për interesat e shqiptarëve në Ballkan.

“Rama kërkon harmonizim thuajse të plotë të qëndrimeve të faktorit shqiptar me qëndrimet e komunitetit ndërkombëtar, ndërsa Kurti si kryeministër i shtetit të ri qëndrimet e tij i mbështet në ato që i quan shqetësime akute ekzistenciale, përkatësisht identitetin e brendshëm, politik dhe shqetësimet gjeopolitike. Sipas tij, këto qëndrime të Kosovës duhet të mbizotërojnë ndaj elasticitetit që duhet të ketë Prishtina ndaj skemave të fuqive të mëdha për rajonin tonë. Këtu e kam fjalën më së shumti për planet amerikane”, thotë Hoti, i cili është pedagog në Universitetin Mesdhetar në Tiranë dhe në Universitetin “Karl-Frances” në Grac.

Ai gjithashtu tregon se Rama dhe Kurti kanë të kaluar të ndryshme.

“Rama ishte piktor, që i pëlqente të shkruante dhe gjithashtu gazetar, kurse Kurti u shfaq si një aktivist politik që kaloi disa kohë në burg. Burgu ose të demoralizon ose të forcon karakterin, siç ishte rasti me Sadatin në Egjipt. Këto janë vite të meditimit, konkluzioneve intelektuale, por janë edhe vite që forcojnë karakterin”, thotë Hoti.

Duke pasur parasysh se Rama gjatë vizitës së tij të hënën në Kosovë nuk është takuar me Kurtin, por me Presidenten e Kosovës Vjosa Osmani, bashkëbiseduesi ynë thotë se Rama në mënyrë pragmatike e shfrytëzoi rastin për të “takuar zyrtarisht dhe me pompozitet Presidenten”.

Rivaliteti mes Ramës dhe Kurtit, sipas tij, nuk është shumë i dëmshëm për çështjen shqiptare, sepse është një “rivalitet i lokalizuar mes dy liderëve politikë të dy vendeve”.


"Nganjëherë krijon një shije të keqe, se nuk ka një qëndrim të përbashkët për çështjet me rëndësi kapitale për shqiptarët dhe kujton mosmarrëveshjet e dikurshme historike midis eksponentëve të ndryshëm të elitës politike shqiptare. Shqiptarët, megjithatë, kaluan lehtësisht nga konflikti në konsensus përmes asambleve kombëtare“, thekson Hoti.

Ai gjithashtu vlerëson se pikëpamjet shpeshherë dogmatike të Kurtit krijojnë nervozizëm dhe shije të keqe te amerikanët, gjë që e zvogëlon avantazhin e Kosovës në marrëdhëniet rajonale.

“SHBA-ja ka një politikë afatgjatë dhe dëshiron ta tërheqë gradualisht Serbinë në kampin euroatlantik dhe po tregon durim në këtë proces. Unë shoh që Kurti nuk po jep mesazhin e duhur për çështje shumë të rëndësishme dhe mendoj se Rama vetëm bëri gabime duke qenë provokuese, si në rastin e Ballkanit të Hapur, kur me arrogancë kërkoi që Kosova të ishte pjesë e kësaj nisme, të cilën ai e quajti të rëndësishme për paqen në Ballkanin Perëndimor. Paqja në rajon do të varet nga disa faktorë të tjerë, si p.sh zhvillimi i luftës Rusi-Ukrainë, e cila ka një ndikim të drejtpërdrejtë në Evropën Juglindore për shkak të elementeve etnike dhe fetare. Paqja varet nga ndryshimi që duhet të ndodhë në vendet tona. Elitat serbe duhet të kalojnë një proces de-ideologjizimi, dhe Shqiptarët duhet të kalojnë në një proces pragmatizmi dhe fleksibiliteti, sepse duhet të jemi të vetëdijshëm se nuk mund të kemi kërkesa dhe arritje maksimaliste në çështjen tonë kombëtare”, thotë Hoti.