Jovanoviq: Kosova u bë peshë në këmbët e SHBA-së, Eskobari dhe Lajçaku në Prishtinë duhet të insistojnë për BKS

Vladislav Jovanović
Burim: Večernje novosti

Ish shefi i diplomacisë jugosllave, Vlladisllav Jovanoviq thotë për Kosovo online se vizita e nesërme e të dërguarit të BE-së për dialogun Miroslav Lajçak dhe emisarit amerikan Gabriel Eskobar në Prishtinë duhet të tregojë se sa serioze po vijnë paralajmërimet ndaj Albin Kurtit për shkak të veprimeve të dhunshme në veri nga Uashingtoni dhe Brukseli.

Jovanoviq tregon se deri më tani, pak a shumë, gjithçka ka mbetur në qortimet e Kurtit dhe se vizitat e mëparshme të dyshes amerikano-evropiane dhe zyrtarëve të tjerë perëndimorë ishin afatshkurtra.

“Ato vizita të mëparshme si në Prishtinë ashtu edhe në Beograd çuan në përparim minimal dhe ishin më shumë në drejtim të përshtatjes së mëtejshme të Serbisë me dëshirat e tyre përfundimtare sesa në ushtrimin e presionit real në anën që shkakton problemet. Pala prishtinase nuk i prodhon vetëm këto probleme”, thotë Jovanoviq.

I pyetur nëse kjo vizitë është një mundësi që SHBA-të, mbi të gjitha, të tregojnë në veprim se e nënkuptojnë atë që thonë kur kritikojnë Kurtin dhe e paralajmërojnë se do të ketë pasoja të rënda nëse nuk i dëgjon, Jovanoviq thotë se tani do të shihet nëse kriza e fundit në veri "e shtyu Uashingtonin dhe Brukselin në drejtim të një vështrimi më realist kur është fjala për problemin e Kosovës".

“Do të shohim nëse e kuptuan se ajo që u premtuan shqiptarëve në Kosovë është bërë një detyrim dhe vështirësi në rritje për palën amerikane dhe se duhet të fillojnë dalëngadalë t'i përgatisin ata që të kenë shtet, por që nuk është e mundur të kenë një të pavarur, por duhet të jetë brenda Serbisë. Interesat globale të Amerikës janë të tilla që mund ta shtyjnë SHBA-në të fillojë të mendojë në atë drejtim. Ndoshta ardhja e Eskobarit dhe Lajçakut nuk do ta vërë në dukje kaq hapur, por fakti është se SHBA-ja tani po përballet me sfida shumë më serioze se Kosova dhe se do të dëshirojë t'i heqë qafe ato 'pesha të vogla' në këmbë. Sepse, me kalimin e kohës, Kosova është bërë një peshë gjithnjë e më e pakëndshme për SHBA”, thotë Jovanoviq.

Ai thekson se Serbia duhet të mbetet parimore, të vazhdojë politikën e hapjes për bashkëpunim me të gjithë, përfshirë SHBA dhe BE.

“Kjo do të kontribuojë që SHBA-të të kuptojnë se mbajtja e Serbisë në pozitën e saj aktuale, që ajo të mbetet e pavarur, është më e rëndësishme për ta sesa të shtyjnë për pavarësinë e Kosovës. Pres që Eskobari dhe Lajçaku të insistojnë për Bashkësinë e Komunave Serbe nesër në Prishtinë, por shpresoj që çështja të mos zbehet më, siç ka qenë deri më tani, sepse për Beogradin dhe serbët nga Kosova e Metohia është kusht i të gjitha kushteve. Është e rëndësishme që Eskobari dhe Lajçaku të jenë ultimativ kur bëhet fjalë për BKS dhe të kërcënojnë të rishikojnë qëndrimet e Uashingtonit dhe Brukselit ndaj pavarësisë së Kosovës nëse kjo nuk respektohet”, përfundon Jovanoviq.