Llajçak për Kosovo online: Nuk ka përparim në normalizimin e marrëdhënieve pa përparim në themelimin e BKS

Miroslav Lajčak
Burim: Kosovo Online

Nëse nuk ka përparim sa i përket formimit të Bashkësisë së Komunave Serbe, është e vështirë të pritet përparim në normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, tha i dërguari special i Bashkimit Evropian për dialogun Mirosllav Llajçak në një deklaratë për Kosovo online.

Llajçak theksoi se Serbia dhe Kosova janë në rrugën e tyre evropiane dhe se i dinë se cilat janë obligimet e tyre.

“Për Serbinë është raporti vjetor i Komisionit Evropian që tregon saktësisht se çfarë duhet bërë. Për Kosovën është Marrëveshja e Stabilizim Asociimit. Gjithashtu, në përputhje me vendimet e Këshillit të BE-së, normalizimi i marrëdhënieve është parakusht për përparimin në rrugën evropiane. Bashkimi ka thënë qartë se nuk mund të importojë probleme dypalëshe të pazgjidhura”, shpjegoi Llajçak.

I pyetur nëse ka ndonjë përparim në çështjen e BKS-së, ai u përgjigj se "nuk ka përparim për momentin".

“Mund të përsëris vetëm se gjithçka që është rënë dakord duhet të përmbushet, sepse parimi i përgjithshëm i 'Pacta sunt servanda' - parimi bazë i së drejtës kontraktuale sipas të cilit kontrata e lidhur është ligji për palët kontraktuese, të cilat janë të detyruara të përmbushin detyrimet e tyre në mënyrën e përcaktuar me kontratë dhe janë përgjegjës për përmbushja e atyre detyrimeve - dhe kjo vlen për të dyja palët. Nëse nuk ka përparim në çështjen e Bashkimit, vështirë se mund të presim përparim në normalizimin e marrëdhënieve”, nënvizoi Llajçak.

Në përgjigje të deklaratës se negociatat edhe për çështjen e dinarit janë të vështira, ai ka theksuar se gjithmonë ka zgjidhje nëse ka vullnet të mirë.

"Nëse nuk ka zgjidhje - na mungon vullneti i mirë. Për fat të keq, atmosfera është e vështirë. Ka një atmosferë mosbesimi dhe konfrontimi. Është e vështirë të normalizohen marrëdhëniet në atë atmosferë. Çështjet që kanë natyrë më shumë teknike sesa politike janë mjaft të vështira për t'u zgjidhin. Por vlerësoj që të dyja palët janë të përkushtuara për të gjetur një zgjidhje. Jemi takuar pesë herë në gjashtë javët e fundit, do të takohemi sërish javën e ardhshme. Njëra palë dhe tjetra po marrin pjesë në kërkimin e zgjidhjes dhe kjo është shumë e rëndësishme”, tha Llajaçak.

I pyetur nëse ka ndonjë pikë takimi për çështjen e dinarit, kur deri më tani nuk ka pasur progres, Llajçak tha se nuk është e vërtetë që nuk ka pasur progres, sepse çdo takim sjell njëfarë progresi.

"Ndoshta më e vogël se sa njerëzit do të donin të shihnin. Dhe në atë takimin e fundit ne patëm një përparim. Sigurisht që ka kuptim dhe qëllim të takohemi, sepse ka njerëz që nuk kanë akses në paratë që kanë të drejtë të marrin. Për mua njeriu është gjithmonë në vendin e parë. Nuk janë politikanët, por njerëzit në terren ata që duhet të shohin se kjo që po bëjmë është e mirë për ta”, theksoi ai.

I pyetur për konkluzionet e aktiviteteve të tij të deritanishme, pasi është emëruar si ambasador i ardhshëm i BE-së në Zvicër, Llajçak tha se është ende herët për të nxjerrë përfundime.

"Unë jam në këtë detyrë deri në fund të gushtit, ka ende mjaft kohë dhe shumë punë. Më bëni këtë pyetje në gusht", shtoi Llajçak.