Llatinoviq: Përmirësimi i statusit në AP kompensimi i NATO-s për Kosovën për Këshillin e Evropës

Branka Latinović
Burim: Kosovo Online

Ish-ambasadorja e Serbisë në OEBS, Branka Llatinoviq, beson se përmirësimi i statusit të Kosovës në Asamblenë Parlamentare të NATO-s është kompensim për mos shqyrtimin e anëtarësimit të tyre në Këshillin e Evropës, por edhe një lloj mesazhi për Serbinë pas miratimit të rezolutës për Srebrenicën në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së.

Llatinoviq thotë për Kosovo online se shtrohet pyetja për momentin kur është vendosur që të votohet për statusin e anëtarit të asociuar të Kosovës dhe shton se disa faktorë kanë ndikuar që kjo të ndodhë në këtë seancë. Njëra prej tyre është që statusi i Kosovës të jetë në një paketë me Bosnjën dhe Hercegovinën.

“Statusi kandidat i BeH u konfirmua dhe për të dyja asambletë u vendos që të përmirësohet statusi, d.m.th. konfirmimi i asaj që BeH tashmë kishte më parë, sepse është vlerësuar se është shtet, gjegjësisht zonë kur flasim për Kosovën, që vijnë nga zona të rrezikshme ku ka rrezik sigurie”, thotë Llatinoviq.

Ajo gjithashtu beson se ky është në një mënyrë kompensim ndaj autoriteteve në Prishtinë për atë që nuk ndodhi në Strasburg, pra për shkak se shqyrtimi i pranimit të Kosovës në Këshillin e Evropës u shty deri në një njoftim tjetër. Ajo tregon se vendimi përfundimtar për anëtarësimin merret nga Komiteti i Ministrave dhe se Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës bën vetëm një rekomandim.

“Në këtë mënyrë kemi dashur të zbusim pasojat e vendimit për shtyrje deri në njoftimin e dytë, sepse nuk e dimë se kur do të jetë sërish në rend dite”, shton ajo.


Llatinoviq thotë se dhënia e statusit të anëtarit të asociuar Kosovës është në një farë mënyre mesazh për Serbinë për shkak të miratimit të Rezolutës për Srebrenicën në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së.

"Mendoj se ky, në një farë mënyre, është edhe një mesazh për Serbinë lidhur me këtë triumfalizëm të shprehur që ndodhi në Nju Jork në lidhje me miratimin e Rezolutës për Srebrenicën dhe mënyrën se si ne e interpretuam atë”, tha ajo.

Llatinoviq thotë se Aleanca ka plane afatgjata sa i përket përfshirjes së saj në territorin e Kosovës.