Miliçeviq: Qeveria e partive që tani janë në opozitë do ta respektonte faktin që në Kosovë jetojnë serbët

Miodrag Milićević
Burim: Kosovo Online

Nëse rezultatet e zgjedhjeve të ardhshme parlamentare në Kosovë do të ishin të tilla që Vetëvendosja të mos mund të formojë në mënyrë të pavarur qeverinë, siç tregojnë anketat e fundit të opinionit publik, drejtori ekzekutiv i OJQ-së “Aktiv” Miodrag Miliqeviq vlerëson se qeveria e re e përbërë nga partitë opozitare do të ishin më të sigurta se një aleancë paszgjedhore disa parti nga opozita me Vetëvendosjen në pushtet.

Shikuar nga këndvështrimi i interesave të komunitetit serb, ai thotë se qeveritë e mëparshme kanë qenë më të pranueshme se qeveria e Albin Kurtit dhe se beson se nëse partitë që tani janë opozitë do të vinin sërish në pushtet, do ta respektonin fakti që - në Kosovë jetojnë serbët.

“Besoj se ata do të kishin një politikë që nxit marrëdhëniet ndëretnike deri në atë shkallë që nënkupton respektimin e faktit se serbët jetojnë në Kosovë dhe se zgjidhja e prioriteteve të komunitetit serb lidhet para së gjithash me qeverinë në Prishtinë sa i përket progresit të dialogut në nivel të Beogradit dhe Prishtinës”, thotë Miliqeviq.

Sipas anketës së Institutit të Prishtinës për Studimin e Opinionit Publik, Vetëvendosja aktualisht ka mbështetjen e 40.9 për qind të qytetarëve, ndërsa Miliqeviq thotë se disa anketa të disa muajve më parë kanë treguar se partia e Albin Kurtit është e vlerësuar më mirë, madje ka 46 për qind.

“E gjithë kjo, natyrisht, është produkt i politikës që po bëhet ndaj veriut dhe në përgjithësi në procesin e dialogut, pra mohimi i gjithçkaje që është rënë dakord, kërkesa për formalizimin me nënshkrime, defacto dhe de jure njohjen e pavarësisë së Kosovës nga Serbia, me synim ngritjen graduale të vlerësimit dhe përgatitjen potenciale për zgjedhjet e mundshme gjatë verës. Them gjatë verës, sepse aty vjen diaspora dhe Kurti ka shumë përkrahje në të dhe llogaritet që nëse zgjedhjet bëhen gjatë verës, përqindja e votave do të jetë shumë më e lartë. Megjithatë, sipas treguesve, askush nuk e kalon 50 përqindëshin kritik që i lejon dikujt të formojë në mënyrë të pavarur qeverinë”, thotë bashkëbiseduesi ynë.

Miliqeviq thekson se partitë opozitare prej kohësh kanë presione të ndryshme, veçanërisht pushtetet lokale, të cilat në shumicën e rasteve udhëhiqen nga partitë opozitare dhe në të cilat kryetarët e komunave janë nga PDK, LDK...

“Në rrethana të tilla, nuk ka gjasa që ndonjë nga ato parti opozitare të krijojë një qeveri koalicioni me Vetëvendosjen për shumë arsye. Ka mosmarrëveshje të rënda politike dhe ato kanë të bëjnë para së gjithash me marrëdhëniet e dëmtuara me partnerët ndërkombëtarë, para së gjithash me SHBA-në. Nëse mbeten këto përqindje, është më e sigurt se do të shohim një koalicion që vjen nga radhët e partive opozitare se sa një parti që do të bënte me Vetëvendosjen. Kështu është, të paktën sipas këtyre parametrave aktualë, sepse ende nuk jemi plotësisht të sigurt se kur do të mbahen zgjedhjet dhe çfarë do t'u paraprijë atyre”, thotë Miliqeviq.

I pyetur se cilat kombinatorika paszgjedhore do të ishin më të përshtatshme për komunitetin serb, ai thotë se në këtë moment është e qartë se lidhjet mes komunitetit serb dhe përfaqësuesve politikë serbë me pushtetin aktual janë pothuajse tërësisht të prishura.

“Ai dialog nuk ekziston dhe ky është problemi më i madh që i rëndon marrëdhëniet e brendshme politike dhe ndëretnike. Ajo që po ndodh tani është mungesa e ndonjë dialogu politik aty ku i takon, që është Kuvendi i Kosovës. Kur ke një situatë të tillë, është jashtëzakonisht e qartë se të gjitha qeveritë e mëparshme kanë qenë më të avancuara në lidhje me Vetëvendosjen dhe politikën që po prezantohet tani. Kjo lloj politike aktuale është faktikisht një fakt i kryer ku nuk ke hapësirë ​​të reagosh, por je reagues ndaj vendimeve të marra në Prishtinë. Çdo kërkim për kompromis bëhet mision i pamundur dhe është problemi më i madh me të cilin përballet shoqëria. Për komunitetin serb do të ishte shumë më mirë nëse në Prishtinë do të kishte një qeveri konstruktive që në vend të populizmit do të përdorte çdo kanal komunikimi, përfshirë shoqërinë civile, në drejtim të përmirësimit të marrëdhënieve ndëretnike dhe vendosjes së dialogut dhe mbi të gjitha të mirëkuptimit. problemet me të cilat ballafaqohet komuniteti serb në Kosovë. Për momentin, një dialog i tillë nuk ekziston. Në këtë kuptim, të gjitha qeveritë e tjera ishin shumë më të pranueshme për komunitetin serb sesa ajo aktuale”, thotë Miliqeviq.

Siç thekson ai, qeveria aktuale-Vetëvendosjes dhe Albin Kurti refuzojnë çdo bisedë për çështjen e dakorduar në dialog dhe të ratifikuar në Kuvend, si dhe rikujton vendimin e Gjykatës Kushtetuese të Kosovës për kthimin e tokës së manastiri të Deçanit, i cili ende nuk është zbatuar.

“Gjithë kohës theksohet se është vendim politik pavarësisht se është vendim i Gjykatës Kushtetuese. Këto janë gjëra që i shërbejnë politikës së brendshme populiste dhe rritjes së rejtingut tek votuesit e tyre dhe ata që mund të kenë simpati për pushtetin aktual”, thotë Miliqeviq.