Në Graçanicë u shënua përvjetori i fillimit të bombardimeve të NATO: Për serbët koha ndahet në para dhe pas luftës

Obeležavanje godišnjice početka bombardovanja u Gračanici
Burim: Kosovo Online

Në 25 vjetori i fillimit të bombardimeve të NATO-s të RF të Jugosllavisë u shënua me përkujtimor dhe vendosje kurora lulesh para kryqit të ngritur për nder të serbëve dëshmorë në oborrin e Shtëpisë së Kulturës në Graçanicë.

 

Priftërinjtë e Eparkisë së Rashkos së Prizrenit shërbyen para kryqit të ngritur për nder të viktimave të bombardimeve të NATO-s, e më pas përfaqësues të Bordit Administrativ të Kosovës, Zyrës për Kosovë dhe Metohi, Autoritetit të Përkohshëm të Qytetit të Prishtinës dhe Komuna e Graçanicës vendosi kurora lulesh para memorialit.

Malinka Mitroviq, para Zyrës për Kosovë dhe Metohi, ka theksuar se 17 dhe 24 mars janë dy datat më tragjike në historinë moderne serbe.

"Për tregtarët e pashpirt të vdekjes ishim një mundësi e mirë për t'u pasuruar. U bëmë numra dhe dëme kolaterale. Ja mrekulli, e atij 'engjëll i mëshirshëm' dhe ne 'dëm kolateral' dhe vetë Zoti qau atë natën e parë kur sirena ogurzi njoftoi se qielli ynë nuk është më i lirë, nuk është i lirë, është pushtuar nga 1.100 avionë luftarakë, kanë kryer në 78 ditë afër 20 mijë fluturime luftarake, kanë hedhur 20 mijë ton eksploziv shkatërrues, 36 mijë ton bomba thërrmuese, nuk kanë zgjedhin cakun dhe qëllimin, kanë vënë në shënjestër fëmijët, gratë, pleqtë të sëmurë, gratë shtatzëna, që do të thotë se për ta nuk kishte rëndësi se ku do të gjuanin. Serbia është bërë Hiroshima serbe”, tha Mitroviq.

Drejtoresha e Bibliotekës Kombëtare në Graçanicë, Brankica Kostiq, theksoi se Evropa e fuqishme, një demokraci e madhe, një fituese e fortë historike vdiq në territorin e Serbisë dhe Malit të Zi që në fillim të bombardimeve kur, siç tha ajo, ligji ndërkombëtar dhe drejtësia vdiqën.

“Atëher, 19 nga më të fortët ranë me dhunë, me frikë, mbi një komb të vogël dhe thuajse e gjithë bota heshti, madje ishin të paktë ata që na mbështetën verbalisht dhe kurrë në historinë e ekzistencës sonë nuk ishim aq të vetëm sa në 1999. Ata zogj të tmerrshëm prej hekuri hodhën tonelata e tonelata ngarkesa, bomba radioaktive, bomba thërrmuese, tomahavka dhe gjithçka që dëgjuam për herë të parë dhe nuk mund ta harrojmë kurrë. Pyesnim veten atëherë, dhe ende nuk e kuptojmë, se ku kishin kaq shumë urrejtje pse a e kemi merituar atë urrejtje, ndoshta me atë mbishkrimin në Gjenevë në selinë e Kryqit të Kuq ku botës i kujtohet se duhet të jetë human, të paktën sado pak që Serbia tregoi humanizëm edhe ndaj armiqve të saj në Luftën e Madhe”, theksoi Kostiq.

Siç tha ajo, për serbët koha ndahet në - para dhe pas luftës.

Majda Popoviq nga Bashkësia Kulturore dhe Arsimore e Kosovës dhe Metohisë tha se në vitin 1999  u bombardua vendi I vogël paqësor "në mënyrë të egër, mizore dhe gjakatare".

“Na shkatërruat gjithçka, por nuk na e shuani shpirtin, dashurinë për lirinë, nuk na shkatërruat, këtu ne dëshmojmë për të keqen tuaj, dhe ju u visheni përsëri me rrobat e të ligut dhe vazhdoni misioni i vdekjes dhe i ferrit. Atë 24 mars, atëherë ju pamë me sy të përgjakur dhe atë mbrëmje Goleshin dhe pastaj Zelenika Graçaniçkën iu vu zjarri me zjarret e ferrit dhe ju paraqitët fuqinë tuaj të qenësishme për të shuar gëzimin tonë të zakonshëm", tha Popoviq.

Pjesëmarrësit e Shkollës së Muzikës para turmës performuan himnin “Drejtësia e Zotit”, ndërsa Helena Popoviqi foli tekstin e këngës “Pjekuria e vdekjes” të Ratko Popoviqit.

Organizatorë të manifestimit janë Eparkia e Rashko-Prizrenit, Autoriteti i Përkohshëm i Komunës së Prishtinës, Bashkësia Kulturore Arsimore e Kosovës dhe Metohisë dhe Shtëpia e Kulturës Graçanicë.