Radakoviq për përvjetorin e ndalimit të mallrave serbe: Po bëhet e padurueshme, vuajnë të gjitha komunitetet

Dušan Radaković
Burim: Kosovo Online

Drejtori ekzekutiv i Qendrës për Përfaqësimin e Kulturës Demokratike, Dushan Radakoviq, ka thënë për Kosovo online se nuk e ka të qartë pse bashkësia ndërkombëtare e toleron Prishtinën kur është fjala për ndalimin e importit të mallrave nga Serbia në Kosovë, sepse ky vendim, siç thotë, i dëmton të gjitha komunitetet.

Me rastin e përvjetorit të ndalimit të mallrave serbe, Radakoviq deklaroi se përveç komunitetit serb po vuan edhe komuniteti shqiptar.

“Dëmi matet në miliona e miliona euro, më së shumti vuan Serbia, por edhe Kosova. Popullsia këtu për shembull ka dhjetëra vite që përdor “Plazma” dhe tani jemi të detyruar të përdorim një italiane apo kosovare, nëse flasim për produkte specifike. Të gjithë vuajnë, ndoshta më së shumti në veri. Nuk kemi produkte nga Serbia me të cilat jemi mësuar. Jemi të detyruar të përdorim ushqime nga prodhues të panjohur nga pjesë të ndryshme të Kosovës, nga Maqedonia e Veriut, nga Bosnja, Kroacia, ushqime që mund të jenë me origjinë të diskutueshme krahasuar me "Moja kravica", "Plazma" dhe produktet që kemi përdorur nga Serbia", thotë Radakoviq.


Ai shton se bëhet fjalë për një dëm jo normalisht të madh që kanë pësuar qytetarët, por edhe kompanitë serbe dhe shqiptare që merren me import dhe eksport.

"Mendoj se është turp për të gjithë njerëzit në Kosovë," thotë ai.

Radakoviq thekson se Cefta “ka përcaktuar shumë bukur se nuk ka kufij për eksportin dhe importin e kompanive që operojnë në Bashkimin Evropian, si dhe në Ballkan”.

“Pse Bashkimi Evropian, ambasada dhe institucionet amerikane e durojnë këtë? Nuk e di. Në mënyrë sporadike, një herë në dy-tre muaj, shfaqen ambasadorë, por me shumë kursim. Ndalimi i importit të mallrave është sjellë në mënyrë shumë të diskutueshme, fjalë për fjalë me urdhër verbal, përmes telefonit. Edhe sot e kësaj dite nuk e dimë nëse ka ndonjë vendim me shkrim për këtë. Pse bashkësia ndërkombëtare e injoron këtë është shumë e diskutueshme”, thotë Radakoviq.


Ai kritikon edhe sjelljen e policisë në këto rrethana.

“Ka të padurueshme, policia fjalë për fjalë po torturon njerëzit që përpiqen të importojnë çdo ditë një pako me ujë. Një sjellje e tillë është e paturpshme dhe mendoj se duhet ndryshuar shumë shpejt, që të gjithë të jetojmë normalisht, që në shekullin e 21-të të mund të funksionojmë normalisht, të bëhen importe nga të gjitha vendet e zonës përreth dhe që asnjë vend të mos jetë nën ndalim”, përfundon Radakoviq.