Staroviq për notën e Kosovës: Kurti tregon një shkallë të lartë nervozizmi, por nuk duhet nënvlerësuar

Nemanja Starović
Burim: Kosovo Online

Sekretari i Shtetit në Ministrinë e Mbrojtjes së Serbisë, Nemanja Staroviq, ka thënë duke komentuar letrën e kryeministrit të Kosovës Albin Kurti dërguar zyrtarëve evropianë dhe sekretarit amerikan të Shtetit, në të cilën ai “sulmonte” Beogradin dhe përfaqësuesin special të BE Miroslav Lajçak, se është mjaft e sigurt se Kurti ka shfaqur një shkallë të lartë nervozizmi, por se asgjë që ai bën nuk duhet të nënvlerësohet, transmeton RTS.

“Pas raundit të dështuar të negociatave në Bruksel, dhe për dështimin ishte i vetmi fajtor Kurti, gjatë një deklarate për media ai madje guxoi të shpallte kërcënime shumë të drejtpërdrejta dhe shumë të tmerrshme para selisë së Shërbimit Evropian për Politikë të Jashtme, duke thënë se serbët duhet të vuajnë dhe të paguajnë. Kjo është shprehja e fundit e nervozizmit të tij”, beson Staroviq.

Ai ka kujtuar se Kurti ka dërguar letra në adresa në Paris, Berlin, Uashington dhe Romë.

“Është interesante të analizohet pse jo edhe në Londër kur flasim për pesë vendet e Kuintit dhe më pas të gjitha shtetet anëtare të Bashkimit Evropian. Në ato letra ai ka theksuar llojin e akuzave të drejtuara ndaj ndërmjetësit evropian Miroslav Lajçak. Të cilat janë absolutisht absurde. Pretendimet janë se zoti Lajçak dhe lidershipin i Serbisë I bëjnë në bashkëpunim dhe se ndoshta po punojnë së bashku disi kundër tij, pra kundër Prishtinës”, theksoi Staroviq.

Ai përkujtoi se BE-ja, në përputhje me mandatin që ka marrë nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së 13 vjet më parë, është në pozitën e ndërmjetësuesit.

“Natyrisht, as Kurti dhe as ndonjë nga udhëheqësit e mëparshëm të institucioneve të përkohshme të vetëqeverisjes në Prishtinë nuk kanë folur për faktin se gjatë gjithë kësaj kohe kanë qenë proshqiptar”, thekson Staroviq.

Ai po ashtu përkujtoi se BE-ja edhe pse është nënshkruese e Marrëveshjes së Brukselit nga viti 2013, nuk ka bërë asgjë për ta zbatuar atë marrëveshje në praktikë për dhjetë vjet e gjysmë.

“Fakti që tani Kurti po përpiqet me ato letra, me ato akuza që i drejton mbi të gjitha Miroslav Lajçakut dhe Giuseppe Borelit, mua disi më duket sikur futbollistët, e ndonjëherë edhe trajnerët, fillojnë të kundërshtojnë gjyqtarët gjatë një ndeshje sportive, duke kryer atë lloj presioni. Asnjë gjyqtar nuk do të ndryshojë kurrë vendimin e tij për shkak të presionit që përjeton në fushë, por një gjyqtar me integritet ndoshta të dobët diku do ta marrë parasysh atë presion ose do ta marrë parasysh në ndeshjen e radhës. Kjo është në fakt ajo që Albin Kurti dëshiron të arrijë me këtë iniciativë dhe letrat që i dërgon, nuk jam i sigurt se do t'i sjellë ndonjë fryt dhe rezultat të madh, sepse nuk besoj se diplomacia ndërkombëtare dhe marrëdhëniet ndërkombëtare funksionojnë në të tilla mënyrë në përputhje me këtë metaforë sportive”, përfundoi Staroviq dhe shtoi se nuk duhet të nënvlerësojë asgjë që bën Kurti.

Staroviç tha gjithashtu se Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara përfaqëson fazën më të madhe dhe më të rëndësishme, ndonjëherë edhe "arrenën e diplomacisë botërore", dhe shprehu besimin se presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, do të mbrojë interesat jetike, shtetërore dhe kombëtare të Serbisë në mënyrën më të mirë të mundshme.

Ai vlerësoi se pjesëmarrja e Serbisë në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së është shumë domethënëse dhe se takimet bilaterale mund të kontribuojnë në forcimin e lidhjeve me shumë vende.

"Është shumë e rëndësishme të jemi të pranishëm atje dhe është mirë që delegacioni ynë është vërtet në nivelin më të lartë - ai udhëhiqet nga presidenti Aleksandar Vuçiq. Është sigurisht një mundësi për dhjetëra takime dypalëshe me shtetarë të botës, veçanërisht me ata të cilët vijnë nga jashtë kontinentit evropian dhe për të cilët ka kaq shumë mundësi në pjesën e dytë të vitit”, thotë Staroviq.

Ai thotë se duke pasur parasysh se sa e fortë dhe efektive ishte performanca e presidentit Vuçiq në shtatorin e kaluar në seancën e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, është i sigurt se kështu do të jetë edhe këtë herë.

"Seanca e mëparshme u shënua nga një diskutim intensiv dhe i gjerë për luftën në Ukrainë. Me sa duket, kështu do të jetë edhe tani. Më pas presidenti Vuçiç, gjatë fjalimit të tij në podiumin e OKB-së, ngriti një lloj pasqyre retorike duke treguar se sa folës paraqitën para tij se të gjithë përfaqësonin dhe theksuan nevojën e ruajtjes së integritetit territorial të Ukrainës, por në të njëjtën kohë ai deklaroi se sa prej tyre e kishin njohur më parë pavarësinë e shpallur në mënyrë të njëanshme të Kosovës dhe Metohisë dhe në atë mënyrë në fakt i kishin shkelur parimet për të cilat në atë moment ishin zotuar”, theksoi Staroviq.

Ai tregoi se është i sigurt se presidenti do të mbrojë në mënyrën më të mirë të mundshme interesat vitale shtetërore dhe kombëtare të Serbisë, si dhe se takimet bilaterale do të kontribuojnë në forcimin e lidhjeve me shumë vende.

Ndër të tjera, shton ai, delegacioni serb do të ketë takime edhe me përfaqësuesit më të lartë të Surinamit.

“Surinami është vendi i parë që vendosi të ndërmarrë atë hap për t'iu kthyer respektimit të së drejtës publike ndërkombëtare duke tërhequr vendimin e mëhershëm për njohjen e pavarësisë së shpallur të njëanshme të Kosovës dhe Metohisë në fund të vitit 2017. Nga ai vit në 2017 e deri më sot, me një pushim që zgjati rreth një vit e gjysmë në përputhje me moratoriumin nga shtatori 2020, gjithsej 28 shtete vendosën ta tërheqin atë masë”, tha Staroviq.

Ai thotë se shumë vende po vendosin të rishqyrtojnë vendimet e tyre që nuk janë marrë saktësisht në përputhje me parimet ndërkombëtare.