Vujinoviq: Fakti që Kosova është bërë anëtare e asociuar e AP të NATO nuk do të thotë se do të hyjë më shpejt në Aleancë

Nikola Vujinović
Burim: Kosovo Online

Studiuesi i studimeve të sigurisë, Nikolla Vujinoviq, vlerësoi për Kosovo online se fakti që Kosova u bë anëtare e asociuar e Asamblesë Parlamentare të NATO-s nuk do të thotë domosdoshmërisht se do të hyjë më shpejt në Aleancë, por siç tha ai, Serbia duhet të ndërmarrë hapin e radhës dhe të shpreh protestë.

Vujinoviq theksoi se anëtarësimi në NATO është një çështje politike.

“Unë mendoj se kjo nuk mund të na tregojë se Kosova do të anëtarësohet në NATO më shpejt, sepse anëtarësimi në NATO është vetë çështje politike, disa procedura, disa standarde nuk ekzistojnë atje, prandaj nëse ekzistojnë deri diku në Bashkimin Evropian, nuk ekzistojnë në NATO. Ky është një lajm i keq për ne, sepse i jep vetëm një legjitimitet shtesë atij shteti të rrejshem dhe krijimit shtetëror të Albin Kurtit”, tha ai.

Vujinoviq thekson se është një fitore politike për establishmentin e Kurtit dhe për regjimin para zgjedhjeve të jashtëzakonshme të ardhshme, por se është i kënaqur me vetë rezultatin e votimit.

“Ne mund të shihnim se përfaqësuesit e 17 vendeve e mbështetën atë, Hungaria ishte kundër saj si aleati ynë më i madh në NATO, dhe 14 vende abstenuan, duke përfshirë Francën dhe Italinë, mendoj se kjo na tregon qartë se cilat janë prioritetet e cilit shtet në Evropë”, tha ai.


Ai thekson se ky është një tjetër në serinë e presioneve ndaj Republikës së Serbisë që thotë “nëse nuk do të jeni me ne, ka nga ata që do të jenë”.

“Mund të flasim sërish për cilësinë e shtetit të Kosovës apo për cilësinë e dobët të forcave të tij të sigurisë, por kjo është padyshim një nga një sërë mesazhesh, mund t'i shohim në muajt e kaluar ndaj Serbisë dhe sjelljes së saj në marrëdhëniet ndërkombëtare. A do të ndikojë kjo disi në pranimin e Kosovës në NATO, nuk e besoj, ne nuk duam të anëtarësohemi në NATO, kështu që as për ne nuk mund të thotë asgjë, çfarë do të thosha, dhe mendimi im do të ishte që ne duhet të kemi ndërmarrë hapin e radhës ku do të shprehim njëfarë proteste, qoftë në formën e pezullimit të anëtarësimit tonë, qoftë në formën e disa protestave apo deklaratave të mëtejshme, por thjesht nuk është e pranueshme që një vend që nuk njihet as nga anëtarët pjesës së saj është një situatë paradoksale”, tha Vujinoviq.

Serbëve në Kosovë po u dërgohet i njëjti mesazh që e kanë marrë nga bashkësia ndërkombëtare në 20 vitet e fundit, thekson Vujinoviq dhe thotë si më poshtë.

“Përballuni me faktin që jetoni në një shtet të pavarur, njihni legjitimitetin e atij shteti sado i dhunshëm dhe jodemokratik të jetë ndaj jush, sado që të shkel të drejtat tuaja themelore të njeriut, pa përmendur të drejtat kombëtare dhe fetare. Nuk është aspak inkurajuese, por sjellja e bashkësisë ndërkombëtare, NATO-s në formë të KFOR-it në Kosovë e Metohi në vitet dhe dekadat e fundit, guxoj të them, tregon se serbët nga Kosova dhe Metohija nuk prisnin asgjë ndryshe dhe se ky është vetëm një lajm ndër lajme, nuk do të emocionohen shumë, mendoj se do të ishin më të emocionuar nëse Rosu do të hynte në një bankë, kopsht apo shkollë tjetër, do të ishte më emocionuese për qytetarët tanë, sepse kjo është thjesht një sekuencë e natyrshme ngjarjesh ”, tha ai.

Ai ka theksuar se Kosovën e ka “bërë” NATO.

“Nuk është bërë nga populli shqiptar, nuk është ide kombëtare, por Kosova ekziston për shkak të NATO-s. Shumica e qytetarëve të Kosovës, kur i pyet se sa do të qëndrojnë në KdheM, thonë se sa është NATO-ja, kur të tërhiqet NATO-ja, edhe ata do të tërhiqen, thjesht është e qartë se i kujt është dhe ky është vetëm një legjitimim i saj. Nuk u habita që u votua, jam i befasuar nga numri i abstenimeve, vërtet nuk e prisja që përfaqësuesit e 14 vendeve të abstenojnë, kjo vërtet flet për përçarjen brenda NATO-s”, ka përfunduar Vujinoviq.