Zyrtar i NATO-s: Forca shtesë nga Britania e Madhe, po rrisim praninë dhe aktivitetet në veri

Kfor počeo sa vazduhoplovnom vežbom u Južnoj Mitrovici
Burim: KFOR

Këshilli i Atlantikut të Veriut autorizoi dje forca shtesë nga Mbretëria e Bashkuar, nëse është e nevojshme, për zgjidhjen e situatës aktuale në Kosovë, sipas përgjigjes së zyrtarit të NATO-s në pyetjen e Kosovo online se sa trupa shtesë do të dërgojë Aleanca në Kosovë dhe nga cilat shtete.

“Ne nuk do të komentojmë detaje specifike operacionale”, tha një zyrtar i NATO-s.

Siç thekson më tej, në dritën e ngjarjeve të fundit, KFOR-i "po shton praninë dhe aktivitetet e tij në veri të Kosovës dhe në zonat përreth linjat administrative për të siguruar që të vazhdojë të përmbushë mandatin e tij për ofrimin e një mjedisi të sigurt për të gjithë njerëzit që jetojnë në Kosovë”.

"Si përgjigje ndaj tensioneve në maj, KFOR-i dislokoi rreth 500 ushtarë turq nga forcat rezervë operacionale në Ballkanin Perëndimor dhe një batalion shtesë i forcave rezervë është në gatishmëri të lartë. Batalioni turk është zëvendësuar me trupa nga Bullgaria dhe Greqia" shton ai.

Kur u pyetën se si e shohin kërkesën e Beogradit që KFOR-i të marrë përsipër sigurinë në veri të Kosovës, zyrtari i NATO-s thekson se ata do të vazhdojnë të sigurojnë që komandanti i tyre të ketë burimet dhe fleksibilitetin e nevojshëm që KFOR-i të përmbushë mandatin e tij.

“Jemi të gatshëm të bëjmë rregullime të mëtejshme të qëndrimit të Kfor-it sipas nevojës”, shton ai në përgjigje në fund.