Illarion: Populli serb ka një arsye të madhe për të mbijetuar në tokën e premtuar dhe për të ruajtur vendet e shenjta në Kosovë

Vladika Ilarion
Burim: Kosovo Online

Populli serb në Kosovë përballet me absurditetin e realitetit politik në nivele të ndryshme, por ata kanë një arsye të madhe për të mbijetuar dhe për të qëndruar në tokën e tyre të premtuar dhe për të ruajtur vendet e tyre të shenjta – tha sot Vikari i Patriarkut Illarion i Kishës Ortodokse Serbe dhe Eparkisë së Novobërdës.

Në hapjen e stendës së Zyrës për Kosovë dhe Metohi në Panairin e 54-të Ndërkombëtar të Turizmit në Beograd, ai u shpreh i kënaqur që serbët, megjithatë, nuk heqin dorë nga jeta në vatrat e tyre shekullore dhe se, me ndihmën e administratën shtetërore, ata arrijnë të paraqiten në dritën më të mirë.

“Këtu është një mundësi tjetër për të konfirmuar besimin tonë dhe vendosmërinë tonë për mbretërinë e qiejve, dhe kjo vendosmëri është në fakt një gjë shumë konkrete. Kjo nuk është, siç paraqitet shpesh, një përrallë për të ardhmen që është mbi re, por është një angazhim qiellor perandorak që çdo i krishterë duhet të bëjë, çdo ditë, për të zgjedhur bukurinë, kreativitetin, jetën në krahasim me gjëra të shpejta", tha Illarion.

Ai theksoi se është frymëzuese që sot në Beograd, populli serb nga Kosova paraqitet mirë dhe mblidhet për një arsye të mirë, pavarësisht rrethanave në të cilat jetojnë.

“E shihni që jetojmë në një kohë kur bota po shembet nga të gjitha anët, e shihni se si përballemi me absurditetin e realitetit politik në Kosovë dhe Metohi në nivele të ndryshme, por kjo ngjarje është frymëzuese kur njerëzit nuk heqin dorë nga jeta, kur njerëzit ende duan të mblidhen rreth asaj që është e mirë dhe e bukur dhe ajo që fiton”, vuri në dukje Illarioni.

Ai shprehu kënaqësinë që administrata shtetërore e Serbisë ofron mbështetje vetëmohuese për popullin e saj.

“Bukuria e besimit frymëzon veçanërisht popullin tonë dhe na vjen mirë të shohim që edhe në administratën shtetërore ka njerëz që ndajnë të njëjtin besim dhe të njëjtin frymëzim. Është ngushëllim i madh për popullin serb kur me administratën shtetërore funksionojmë siç duhet për të mirën e popullit tonë”, tha peshkopi.

Ai shfrytëzoi rastin për të përcjellë përshëndetjet për të gjithë të pranishmit nga Patriarku i Kishës Ortodokse Serbe Porfirije dhe ipeshkvi rashko-prizrenase Teodosije “me shpresën se do të ketë gjithnjë e më shumë projekte ndërtimore dhe se administrata jonë shtetërore do të bëjë të mundur që populli ynë të mbijetojë dhe të qëndrojë në Kosovë, dhe se ne do t'ia dalim me mrekullinë e Zotit që edhe ata që nuk na dëshirojnë të mirën me dashuri dhe vullnet të mirë të bashkëjetojnë me ne".

Populli serb, vëren ai, ka një arsye të madhe për të mbijetuar dhe për të qëndruar në tokën e tyre të premtuar dhe për të ruajtur vendet e tij të shenjta.

Siç thotë , personalisht e ka kuptuar veçantinë dhe vlerën e tyre duke u bazuar vetëm në një vizitë në Manastirin e Deçanit.

“Një vizitë në manastirin e Deçanit më ndryshoi plotësisht jetën dhe nuk jam i vetmi. Ka shumë njerëz që nominalisht nuk besojnë në Zot, dhe që u prekën kur shkelën në ambientet e faltoreve tona”, tha ai.

Populli serb, thekson ai, nuk duhet të harrojë se bota na njeh nga faltoret tona dhe se vendi i KOS në kulturën dhe popullin tonë është i një rëndësie thelbësore.

Ai theksoi se bashkëpunimi i mirë ndër vite me Zyrën për Kosovë dhe Metohi është shumë i rëndësishëm për KOS-në, duke thënë se ky bashkëpunim duhet të shërbejë si shembull i praktikës së mirë.

​ “Ne duam të bekojmë përpjekjet e tyre dhe shpresojmë që ky shembull i mirë të njihet nga të tjerët dhe në një farë mënyre të ndiqet si diçka që është shembullore dhe e respektueshme. Kreativiteti dhe bukuria e kapërceftë gjithë absurditetin dhe të keqen me të cilën përballemi”, tha Illarion.

Pas fjalimit të drejtorit të Zyrës për Kosovë e Metohi dhe peshkopit Illarion, artistja e re Pavllina Radovanoviq nga Rahoveci u prezantua para të pranishmëve me këngën e saj.

Ajo këndoi tre numra muzikorë “Ovo je Srbija” (Kjo është Serbia), “Oj Kosovo, dušo Srbinova“ (Oj Kosovë, shpirti i Serbit) dhe “Oj Kosovo, Kosovo” (Oj Kosovë, Kosovë).

Po ashtu, në kuadër të prezantimit të ofertës turistike të Graçanicës, ansambli i valleve popullore dhe qenve "Venac" argëtuan të pranishmit me vallen e tyre.