Ide li Kosovo na vanredne parlamentarne izbore do jeseni?

Lokalni izbori.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Postupci kosovskog premijera i lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija u narednom periodu, upornost opozicije, kao i odnosi sa međunarodnom zajednicom i Sjedinjenim Američkim Državama odlučiće da li će na Kosovu do jeseni biti održani novi parlamentarni izbori, smatraju sagovornici Kosovo onlajna.

Nakon što su novi gradonačelnici severnih opština, uz pomoć sile Specijalne jedinice Kosovske policije ušli u zgrade Opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, i sukoba vojnika Kfora i Srba sa severa kada je povređeno više osoba sa obe strane, usledila je oštra kritika međunarodne zajednice, EU i ostalih aktera, koji zahtevaju da kosovska vlada povuče specijalnu policiju sa severa.

Najjoštrija osuda stigla je iz SAD koja je uvela sankcije za Kosovo i iz vojne vežbe "Difender Jurop 23" isključila KBS, nakon čega je reagovala kosovska opozicija uz kritike na račun Kurtija i poziv na izglasavanje nepoverenja sadašnjoj vladi.

U kontekstu aktuelnih dešavanja, vrlo je moguće da će na Kosovu u relativno kratkom vremenskom periodu doći do novih izbora, smatra viši istraživač u NVO "Aktiv" Igor Marković.

On smatra da ipak ne treba zaboraviti koliko je Kurti nepredvidiv u svojim odlukama, ali da ukoliko pritisak međunarodne zajednice bude nastavio da raste, izvesniji će biti i izbori.

"Ukoliko opozicija bude delovala združeno u vršenju pritiska na Samoopredeljenje, te u tome dovoljno angažuje široku javnost, vrlo je moguće da će Kurti biti primoran da organizuje izbore. Međutim, Kurti se, pogotovo poslednjih nekoliko nedelja, pokazao kao nepredvidljiv u smislu poteza koje vuče na domaćoj i međunarodnoj sceni. Ne treba zaboraviti da Samoopredeljenje sa svojim koalicionim partnerima ima i te kako komotnu većinu u Skupštini, što je luksuz koji Kurti sigurno nije voljan da se liši. Uz to, ukoliko pritisak međunarodne zajednice na Kurtija bude eksponentno rastao, tako će izgledi za vanredne parlamentarne izbore biti sve izvesniji", naveo je Marković.

Dodao je da trenutna situacija na severu Kosova utiče i na eventualno održavanje izbora, naglašavajući da je Kurtijevo Samoopredeljenje u nedostatku ekonomskog napretka, borbe protiv kriminala, i ostalih neuspeha tokom vladavine, koristilo retoriku o "kriminalizovanim Srbima"

"Utiču u velikoj meri, naročito među onim delom populacije koji naginje udesno. Samoopredeljenje je usled neuspeha na planu osnaživanja ekonomije, borbe protiv korupcije i revitalizacije zdravstvenog i obrazovnog sistema, pokušalo da nadomesti pad popularnosti time što se fokus javnosti premestio na sever. Primarnu ulogu u takvoj vrsti politikanstva je imao svakako Kurti, koji je sprovodio svoju politiku kroz forsiranje narativa o potrebi za borbom sa tzv. kriminalizovanim severom, paralelnim institucija, prikupljanju materijala o navodnoj tužbi za genocid, itd", naglasio je Marković. 

Prema njegovim rečima, opozicija na Kosovu će kritike upućene vlastima u Prištini iskoristiti za obaranje Kurtija sa vlasti, tražeći već sada da se izglasa nepoverenje vladi.

"Što se tiče opozicionih stranaka, jasno je da će skorašnje i neuobičajene kritike upućene Prištini od strane istaknutih zvaničnika međunarodne zajednice biti iskorišćeno za političku borbu za svrgavanje Kurtija i dominantne pozicije Aljbina Kurtija. Za sada su DPK, ABK i PSD  najglasniji u kritikama, dok za njima još uvek kaska DSK, za koju je izgleda unutarnja konsolidacija i dalje u toku. Kako god se situacija na severu razvijala, ona će imati ogroman uticaj na buduću (pre)raspodelu moći na kosovskoj političkoj sceni", rekao je Marković.

Uspeh Samoopredeljenja na sledećim izborima, ukoliko oni budu održani u skorije vreme, smatra Marković, zavisiće od Kurtijevog ponašanja po pitanju severa u narednim danima.

"Kurti i Samoopredeljenje su već izgubili podršku ne samo SAD, već i ostatka međunarodne zajednice, o čemu njeni zvaničnici nisu krili svoje stavove. (Ne)uspeh Samoopredljenja na potencijalnim vanrednim parlamentarnim izborima neposredno će zavisiti od toga kako će u narednim nedeljama Kurti pokušati da se nosi sa krizom na severu. Što duže bude odlagao mirno razrešenje trenutne situacije na severu, imaće manju podršku na Kosovu, upravo usled kritika koje su sve glasnije na račun Samoopredeljenja generalno i Kurtija konkretno", zaključio je Marković.

I analitičar i sociolog Artan Muhadžiri mišljenja je da će mnoga buduća dešavanja zavisiti od toga na koji način će se završiti kriza na severu Kosova.

Kako navodi, na održavanje novih parlamentarnih izbora na Kosovu utiču mnogi faktori.

"Izbori na Kosovu su složen proces u koji su uključeni mnogi važni akteri, kosovski, regionalni i međunarodni. Stoga, planiranje novih izbora zavisi od mnogo faktora. Trenutna situacija je veoma maglovita, međutim mnoga buduća dešavanja će biti uslovljena načinom na koji će se ona okončati", rekao je Muhadžiri i dodao da, ukoliko kosovska politička situacija uđe u ćorsokak, jedino rešenje će biti novi izbori.

Na rezultat potencijalnih izbora, kaže Muhadžiri, uticaće i trenutni odnosi sa SAD, jer je uticaj Amerike na građane Kosova veoma jak.

Dodaje da, ukoliko odnosi ostanu "zategnuti", to bi zasigurno uticalo na rezultate izbora.

"U slučaju novih izbora, na rezultat stranke Samoopredeljenje će uticati i deo njenog imidža vezan za odnose sa Sjedinjenim Državama. Kosovski građani se smatraju najproamerički nastrojenim na svetu, i zbog istorijskih razloga, politički, simbolički i emocionalni uticaj SAD je izuzetno jak na njeno društvo. Ako se sadašnje negativno stanje odnosa između Vlade Samoopredeljenja i SAD nastavi, bez sumnje će im to politički naštetiti na izborima", kazao je Muhadžiri.

Pored odnosa sa SAD, na rezultat eventualnih izbora uticala bi i opozicija, koju Muhadžiri ocenjuje kao slabu.

"Naravno, mnogo će zavisiti od stepena pripremljenosti i kvaliteta ponude opozicije. U ovom trenutku, kosovska opozicija je slaba i bez jasne strateške vizije kako da se najefikasnije politički bori protiv premijera Kurtija i njegove stranke", poručio je Muhadžiri.