Abraši: Stupanjem na snagu Sporazuma sa DFC Kosovo dobija mnoge povoljnosti

Zastave Amerike i Kosova
Izvor: GazzetaExpress

Sporazum o promociji investicija između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova, koji je stupio na snagu 3. februara, omogućiće izgradnju auto-puta od Prištine do Merdara i železničke pruge u vrednosti od 150 miliona evra, rekao je v.d.ministra za infrastrukturu na Kosovu Arban Abraši, prenosi Gazeta Ekspres.

Abraši je istakao da će time biti omogućeno otvaranje novih radnih mesta, a da će pored izgradnje autoputa i železnice, stupanje na snagu ovog sporazuma biti posebno važan jer će podržati privatni sektor kroz finansijske proizvode.

Mogućnosti za finansiranje preduzeća i projekata kroz pristup DFC fondovima biće odličan podsticaj i prilika za kosovske preduzetnike, što će uticati na ukupan razvoj zemlje i otvaranje novih radnih mesta“,rekao je Abraši.

Auto-put od Prištine do Merdara, dugačak 27 kilometara, poznat i kao „Auto-put mira“ jedan je od projekata koji je obuhvaćen Vašingtonskim sporazumom između Kosova i Srbije i košta približno 200 miliona evra, dok železnički segment Priština - Merdare, u dužini od 45 kilometara, dostiže 150 miliona evra.

DFC je Američka banka za razvoj koja sa privatnim sektorom finansira rešenja za najkritičnije izazove sa kojima se suočava svet u razvoju.

Oni ulažu u razne sektore, uključujući energetiku, zdravstvo, kritičnu infrastrukturu i tehnologiju. DFC takođe obezbeđuje finansiranje za mala preduzeća i žene preduzetnice, sa ciljem stvaranja radnih mesta na tržištima u razvoju.

Izvršni direktor Američke privredne komore Kosova Arian Zeka kaže da će pokretanje primene DFC sporazuma pomoći privatnom sektoru da ima pristup finansijama.

To su finansijski proizvodi, oni su finansijski instrumenti, slični bilo kojoj drugoj finansijskoj instituciji, koji se daju preduzećima, u ovom slučaju se daju preduzećima da investiraju na Kosovu ili da prošire svoje investicije na Kosovu i u regionu“, rekao je Zeka .

On je naglasio da će ovaj sporazum imati pozitivne efekte na strane investitore, koji će lakše odlučiti da prošire svoj kapital na Kosovu.

Neizbežno je da, slično ostalim finansijskim institucijama, kao što je slučaj sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, investitori mogu uživati alternativni pristup finansijama“,kaže Zeka.

Prema njegovim rečima ovaj sporazum uključuje i finansiranje duga, ulaganja u kapital, osiguranje od političkog rizika i grantove u tehničkoj pomoći.