Uhapšeni zbog špijunaže poručio preko advokata: Progone me jer sam svedok u Hagu

Besnik Beriša
Izvor: Kosovo Online

Advokat Bedrija Šabanija, koji je juče uhapšen zbog sumnje za špijunažu, Besnik Beriša rekao je da Šabani nikada nije špijunirao za bilo koju službu, a najmanje službu Srbije, dodajući da smatra da ga kosovske vlasti progone jer je svedok u Hagu, prenosi Kljan Kosova.

"Šabani mi je rekao da nikada neće delovati protiv interesa Kosova. Nikada nije govorio i špijunirao za bilo koju službu, a najmanje Srbije. On je priznao da ima majku Bosanku, da je prošao kroz Srbiju kada je otišao kod roditelja i da je pokušao da dobije dokumentaciju iz Srbije, ali oni su mu odbili i ličnu kartu. To se dogodilo pre dve godine, zbog bosanskih viza", rekao je Beriša.

Dodaje da mu je Šabani preneo da kaže da ga progone jer je svedok u Hagu.

Beriša navodi i da je poznato da je od '90-ih do 2004. godine Šabani bio kosovski carinik.

"Pošto je bio u sastavu Carine, tokom bombardovanja je to potvrdio, čak mi je rekao da je po naređenju Generalštaba u to vreme boravio na Carini, jer je doprineo kao jedinom graničnom prelazu da propušta robu, hranu i druge stvari druge da idu na ratna žarišta. Ovo je njegovo priznanje. Čak je rekao da je i brat Redžepa Ćosje bio carinik u Prištini, uz dogovor nekoga iz Štaba u to vreme", ispričao je Beriša.

Dodaje da je do 2004. godine bio carinik, a da je od tada nezaposlen do danas, već je živeo "od kirije".

"A, još jedna stvar koja je po njemu nesporna je da je 2015. godine svedočio u Tužilaštvu i kaže da je odbio da se pojavi kao zaštićeni svedok. Čak kaže da je dobio kritike da nije izašao da svedoči pošto je pisao članak 2004. godine u novinama", rekao je Beriša.

Navodi i da je Šabani obećao da se pojavi pred Specijalnim sudom i da nije preduzeo ništa protiv Kosova.

Kosovska policija u saradnji sa Kosovskom obaveštajnom agencijom juče je uhapsila dve osobe zbog krivičnog dela špijunaža. Uhapšeni su osumnjičeni da su sarađivali sa srpskom BIA, a jedan od njih je, prema rečima advokata Besnika Beriše, svedok u Hagu.