Advokat Brkljač: Mihajloviću pritvor zamenjen merom javljanja u policijsku stanicu

Suđenje za ubistvo O.Ivanovića.jpg
Izvor: Kosovo Online

Advokat Miodrag Brkljač, zastupnik Milana Mihajlovića koji je danas nakon pet meseci pušten na slobodu, a koga specijalni tužilac Kosova tereti za "učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića", rekao je da je sudija za prethodni postupak u slučaju Mihajlovića odlučio da pritvor zameni merom javljanja u policijsku stanicu dva puta nedeljno.

Mihajlović je uhapšen 20. oktobra prošle godine pod sumnjom da je učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića, u januaru 2018. godine.

Brkljač je za Kosovo onlajn izjavio da je nakon odluke sudije, Mihajlović danas pušten na slobodu i da se nalazi sa svojom porodicom.

"Danas pre podne sam dobio informaciju, a mejlom i rešenje sudije za prethodni postupak koji je vodio Mihajlovićev predmet u Specijalnom sudu u Prištini da mu se mera sudskog pritvora zamenjuje merom javljanja u policijsku stanicu dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom. Mihajlović je danas u popodnevnim satima pušten i nalazi se sa svojom porodicom. On je proveo u pritvoru pet meseci, stavlja mu se na teret direktna umešanost u ubistvo pokojnog Olivera Ivanovića i krivično delo organizovanog kriminala", rekao je Brkljač.

Kako je naveo, sudija za prethodni postupak je smatrao da je pet meseci dovoljno vremena za tužioca da prikupi relevantne dokaze protiv Mihajlovića, te da je na osnovu toga odlučio da meru pritvora zameni merom javljanja u policijsku stanicu.

"Istraga je trajala pet meseci, javni tužilac je sproveo istražne radnje, verovatno ima još takvih radnji koje treba da sprovede, ali je sudija za prethodni postupak smatrao da je tužiocu bilo dovoljno pet meseci kako bi prikupio sve relevantne dokaze i, rukovodeći se time, sudija je preinačio sudski pritvor u javljanje u policijsku stanicu kao meru za obezbeđenje njegovog prisustva", dodao je Brkljač.

Naglasio je da za sada nije poznato da li će optužnica protiv Mihajlovića biti podignuta.

"Istraga će trajati, da li će biti podignuta optužnica u ovom trenutku nije poznato, videćemo kako će se dalje razvijati situacija, ali će se on u daljem toku postupka braniti sa slobode, to je ono što je najbitnije", istakao je Brkljač.

Prema njegovim rečima, na takvu odluku suda uticala je i činjenica da je Mihajlović stanovnik Kosova.

"Istraga ide svojim tokom, ona je, s obzirom na broj radnji koje je tužilac do sada sproveo, išla prilično sporo i, mogu reći, traljavo, istraga ima za cilj da se prikupe relevantni dokazi, da se dokaže postojanje dela. Sa našeg stanovišta, smatramo da nema osnova za vođenje postupka, ali je rano donositi bilo kakve zaključke. Mihajlović je porodičan čovek, ima suprugu, decu i stanovnik je Kosova, to je i bio jedan od razloga da sud zaključi da ne postoji opasnost za bekstvo, jer čovek koji ima porodicu na Kosovu nema motiv da pobegne ako se ne oseća krivim za ono što mu se stavlja na teret", zaključio je Brkljač.