Aljiu: Tokom avgusta očekujemo početak letova na vazdušnom koridoru Kosovo - Albanija

Aerodrom Priština
Izvor: Gazeta Express

Sporazum o vazdušnom koridoru između Kosova i Albanije, koji je potpisan 2020. godine, još uvek se ne sprovodi u potpunosti, a kosovski ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Ljiburn Aljiu izjavio je da se primena očekuje tokom ovog meseca, prenosi Telegrafi.

"Što se tiče koridora sa Albanijom, oni su definisani, sada su se pojavili i na veb stranici. Još nisu, ne znam tehničke izraze stručnjaka za vazduh, ali treba da budu potvrđeni kao takvi i da postanu planirani na međunarodnim letovima. U većini slučajeva realizuju se međunarodni letovi koji se obavljaju sa prištinskog do drugih aerodroma, što je najkraća ruta do tačaka u Albaniji", rekao je ministar za Kosovapress.

Aliju je rekao da je spreman i voljan da sa zamenicom i ministrom za infrastrukturu i energetiku Albanije Beljindom Baluku i sa vlastima „Albkontrola“, razgovara da svi letovi počnu da se realizuju od ovog avgusta.

"Mislim da ćemo to imati uskoro. Volja postoji, kako kod ministarke saobraćaja Albanije, tako i kod vlasti ’Albkontrola’, Postoji spremnost", rekao je Aljiu.

Iz Agencije za usluge vazdušne plovidbe na Kosovu, u pisanom odgovoru Kosova presu podseća se da je sporazum o vazdušnom koridoru između Albanije i Kosova potpisan 2020. godine i da je počeo da se primenjuje od 2021. godine.

"Ovi koridori su počeli da se koristite od kraja 2021. na taktičkoj osnovi, a objavljivanjem vazdušnih tačaka u albanskom AIP-u u julu, očekuje se da će atribute tih tačaka promeniti i Evropkontrol, tako da se mogu planirati letovi", navode u Agenciji.

Kosovo i Crna Gora su pre četiri meseca potpisali bilateralni sporazum o vazdušnom koridoru koji dozvoljava korišćenje vazdušnog prostora Crne Gore avionima koji lete sa prištinskog aerodroma.