Ambasada upozorava državljane Albanije: Ako pokušate ilegalno da uđete u Veliku Britaniju, možete izgubiti život

Imigranti
Izvor: Koha ditore

Ambasada Velike Britanije u Albaniji objavila je saopštenje u kome su navedeni rizici i opasnosti sa kojima se mogu suočiti albanski imigranti ako pokušaju ilegalnim putem da stignu u Veliku Britaniju, prenosi Albanijan post.

„Pokušavajući da iz Albanije stignete u Ujedinjeno Kraljevstvo ilegalnim putevima, možete izgubiti život zbog opasnih vremenskih uslova. Ne rizikujte", kaže se u saopštenju Ambasade.

O tome govori i tekst sa fotografijama britanskog diplomatskog štaba u Albaniji, , gde glavni postulat definiše da je more opasno i nepredvidivo. Stoga, iz tog razloga, ne treba ilegalno prelaziti kanal La Manš.

U međuvremenu, na svojoj službenoj veb stranici Ambasada navodi niz drugih rizika, uključujući ne samo ilegalne prelaske brodom, već i prelaske kamionom.

Među glavnim problemima su smrtni slučajevi zbog stanja u kamionu hladnjačama, što rezultira smrzavanjem, gušenjem zbog nedostatka svetlosti u kontejneru ili čak padom na cestu i ispod kamiona.

Kampanja ima glas i u smislu visoke cene ilegalnog prelaska u Ujedinjeno Kraljevstvo, koja kulminira pretnjom preseljenja ruandskih zatvora, kao osnovom sporazuma koji London ima sa strukturama te afričke države.

Tu nije isključeno suočavanje sa sankcijama i mogućim krivičnim kaznama.

Sve je to u jeku prave kampanje britanskih zakonodavaca protiv ilegalnih imigranata koji dolaze iz Albanije, uglavnom morskim putem.

Prema njihovim rečima, brojke su izuzetno velike, a najveći broj prelaza zauzimaju Albanci, što stvara probleme čitavom britanskom sistemu.