Američki projekat: Potpisan ugovor za izgradnju biblioteke "Ibrahim Rugova“

Potpisan ugovor za izgradnju biblioteke Ibrahim Rugova
Izvor: Reporteri

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku potpisali su ugovor o saradnji za izgradnju biblioteke „Ibrahim Rugova“, prenosi Reporteri.

Osmani je rekla da će projekat sprovesti američki stručnjaci, ali da tačna lokacija još nije utvrđena.

Narodnoj biblioteci će biti dostavljena Rugovina bibliografija, a porodica će biblioteci ustupiti privatnu arhivu.

"Biblioteka će dobiti ime po Ibrahimu Rugovi. Amerika će poslati svoje stručnjake da dovrše ovu biblioteku, a mi ćemo zajedno raditi na razvoju sredstava. Nacionalna biblioteka će obezbediti bibliografiju Ibrahima Rugove, a važna vest je da će porodica Rugova dati privatnu arhivu biblioteci koja će biti izgrađena“, kazala je Osmani.

Prema njenim rečima, Ministarstvo kulture će pronaći najpogodniju lokaciju za izgradnju bibilioteke.

"Prikupljanje sredstava je trenutno važno. Kad budemo imali sredstva, naći ćemo pravu lokaciju i buduće generacije će imati priliku da saznaju više o predsedniku Ibrahimu Rugovi. Nikada pre nije postojala predsednička biblioteka. Kancelarija predsedništva ima kredibilitet i taj kredibilitet raste“, istakla je Osmani.

Ministar Čeku je naglasio da će realizacija ovog projekta biti shvaćena ozbiljno.

"Zadovoljstvo mi je što sam ovde da potpišem memorandum. Osećamo obavezu da u delo sprovedemo inicijativu za izgradnju predsedničke biblioteke koja će nositi naziv Ibrahim Rugova“, naglasio je Čeku.