B92: Nova opasnost za srpske svetinje na Kosovu su političke odluke, SPC se boji crnogorskog scenarija

manastir gračanica
Izvor: Wikipedia/ETH-Archiv

Srpske crkve i manastiri na Kosovu vekovima odolevaju osvajačima, rušenjima i paljevinama, ali nov izazov su političke odluke, prenosi B92.

Istoričar Dejan Ristić na pitanje da li će se narod na Kosovu izboriti kaže: "Ne postoji pitanje da li možemo. Mi to moramo da činimo."

Njegov kolega Aleksandar Gudžić rekao da je potrebno suprotstaviti se znanjem i činjenicama.

"Mi ovakvim stvarima treba da se suprotstavimo na naučno utemeljen i argumentovan način, znanjem i činjenicama. Srpska pravoslavna crkva i Eparhija raško-prizrenska boje se crnogorskog scenarija, odnosno nekih odluka vlasti u Prištini da stvore neku nevladinu organizaciju koja bi se zvala 'kosovska pravoslavna crkva' i da na taj način preuzmu crkve, zatvore i pretvore u muzeje", kaže Gudžić.

Književnik i novinar Živojin Rakočevič kaže da ne postoji pređašnje stanje o kojem se govori, već samo falsifikovana istorija.

"Imate jednu pseudo-falsifikovanu istoriju koja kaže da su Srbi to preoteli u srednjem veku. Kad su Srbi oteli u u srednjem veku, što ste ih onda rušili - to je ključno pitanje", ističe Rakočević.

Dodaje da nije mogao da veruje da će Sveta Sofija samo jednom uredbom postati džamija.

Nakon odluke da Sveta Sofija u Istanbulu postane džamija, srpske svetinje na Kosovu su takođe pred političkim izazovima.

"Nema hrišćanina na svetu kojeg ne boli Sveta Sofija, posebno kosovsko-metohijske Srbe. Nema zavesa ni tepiha, nema tog maltera koji može da prekrije čudesne vizantijske hrišćanske mozaike i drevne mermerne podove crkve Svete Sofije premudrosti božije. Kada neko nešto tuđe ukrade to će ga doveka progoniti", poruka je igumana Visokih Dečana arhimandrita Save Janjića.