Banjaluka: Šetnja i moleban za Srbe sa Kosova

Banjaluka-podrška Srbima sa Kosova
Izvor: FoNet

Sa ikonama, srpskim zastavama, i porukom „Kosovo i Metohiju branićemo doveka“, u Banjaluci je danas održana šetnja podrške Srbima na Kosovu, a nakon nje i moleban u Hramu Hrista Spasitelja, prenosi Danas.

U najvećem gradu Republike Srpske, šetnju na kojoj je učestvovalo stotinak ljudi i moleban je organizovalo udruženje „Srbsko sabranje Baštionik“, zajedno sa Hramom, a sve je imalo podršku episkopa banjalučkog Jefrema.

Predsednik ovog udruženja, Predrag Adamović, rekao je novinarima pred početak molebana da Banjaluka šalje poruku podrške braći na Kosovu.

„I pored pljuska koji se izlio tokom kretanja povorke sa Trga Krajine ka Hramu gde će se održati moleban, nekoliko stotina studenata banjalučkog Univerziteta i građani Banjaluke su izašli da, uz pesmu i transparente podrške, kažu Srbima na Kosovu i Metohiji da nisu sami“, naveo je Adamović.

Kako prenosi Srna, Adamović je kazao da se Kosovo brani u Banjaluci, kao što se Banjaluka brani u Beogradu, te da je okupljanje „snažna poruka svima koji ne misle dobro srpskom narodu“.

„Srbi su miroljubiv narod i ne žele ništa što nije njihovo, ali će uvek braniti ono što pripada njima, njihovim precima. Čuvaćemo ono što je nasleđe naših predaka, iznad svega našu slobodu kada je reč o Kosovu i Metohiji, ali i kada je reč o Republici Srpskoj“, poručio je Adamović.

Student Ognjen Milekić, učesnik šetnje, rekao je novinarima da je potrebno učiniti mnogo više, a to je da svako sebe promeni.

„Kada Kosovo vratimo svojim srcima, tada ćemo ga vratiti“, rekao je Milekić.

Cilj skupa je bio, kako navode učesnici, da se skrene pažnja javnosti na tešku situaciju u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu.

Litija za Srbe sa Kosova kretala se petnaestak minuta kroz centralno šetalište u Banjaluci, Gospodsku ulicu, te se uputila prema Hramu Hrista Spasitelja, gde je služen moleban.

Udruženje „Baštionik“ je, kako navode na svom sajtu, „dobrovoljno, neprofitno i nestranačko sabranje pravoslavnih Srba“.

Njihovi predstavnici su u martu prošle godine učestvovali na skupu podrške Rusiji u Banjaluci, nakon početka invazije te zemlje na Ukrajinu.

Ove godine u martu su tražili od predsednika Republike Srpske i gradonačelnika Banjaluke da zabrane održavanje okupljanja i rasprave o pravima LGBT populacije u Banjaluci.

Zbog protivljenja političkih predstavnika iz Republike Srpske, Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu.