Bivši radnik tvrdi: Novi incident u rudniku "Trepča - Jug", povređena dva rudara

rudari Trepča
Izvor: Kosovo Pres

Arsim Musa, bivši radnik rudnika "Trepča - Jug", prijavio je novi incident u rudniku, otkrivajući da su dva rudara povređena pre dva dana, odnosno samo nekoliko dana posle incidenta u kojem je sumpornom kiselinom povređeno 12 radnika tog kopa, prenosi Reporteri.

Prema Musinim rečima, ovo pitanje nije dobilo dužnu pažnju nadležnih.

Musa je na Fejsbuku istakao da je bitno da nijedan rudar ne sme da uđe u rudnik bez zvaničnog izveštaja Komisije za rudarstvo i minerale (KPMM) i inspektorata rada, koji potvrđuju bezbednosne uslove u kopu.

On je apelovao na državne lidere, uključujući ministre, poslanike, pa čak i opozicione stranke da održe hitnu sednicu kako bi se pozabavili stanjem rudara povređenih u rudniku.

"Neprihvatljivo je zanemariti bezbednost rudara. Nijedan rudar ne bi smeo da uđe u rudnik a da nije siguran u uslove rada. Pre dva dana povređene su još dve kolege, a ovaj slučaj niko nije ozbiljno shvatio", naveo je Musa.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici i policija započeli su istragu nakon što je u rudniku "Trepča - Jug" povređeno 12 rudara. Nakon incidenta, Odbor "Trepče Jug" je razrešio direktora rudnika, a u Inspektoratu Nezavisne komisije za rudnike i minerale kažu da nisu isključene mere protiv ove kompanije.