Braću Ivović Albanci proglasili mrtvima kako bi im oteli imovinu, prevaru sprečio američki pasoš

Američki pasoš
Izvor: Pixabay

U selu Medregovcu kod Podujeva, braća Ivović uspela su da spreče otimanje porodičnog imanja, zahvaljujući američkom pasošu jednog od vlasnika. Njihovi roditelji su morali da napuste imanje 2006. godine, koje je potom postalo meta profitera. Kada su saznali da su ih Albanci proglasili mrtvima i da sa lažnim dokumentima otuđuju njihovu imovinu, odmah su reagovali, prenosi RTS. 

Nebojša Ivović je došao iz Amerike gde živi i tako je sprečio prevaru. U pratnji advokata i brata Vuka, sa svojim američkim pasošem, uspeo je da zaštiti imovinu kod kosovskih institucija.

"Bojka (Nebojšu) i mene su proglasili mrtvima. Nisu u pravom smislu reči prodali imovinu, ali je to skoro bilo završeno. Bojko je došao iz Amerike. Mene nisu maltretirali, ali teško su me propuštali. Nisam imao kome ni da se obratim. Kada je pokazao američki pasoš i pozvao se na američku ambasadu i da hoće da se vrati na svoju imovinu, dočekali su ga kao da je sišao sa neba", kaže Vuko Ivović iz Medregovca.

Ivovići danas imaju poljoprivredno gazdinstvo u Brestovcu kod Leskovca. Uzgajaju pečurke izuzetnog kvaliteta, koje i izvoze.

"Mene je put naveo da odem u Ameriku, tako da sam imao priliku da se vratim sa investicijom koju smo ovde uložili, da napravimo opet domaćinstvo i to sa radnicima koji su sa Kosova", ističe Nebojša Ivović.

Imaju osmoro stalno zaposlenih, među kojima je i raseljena Dragica Nikolić iz Prizrena, profesorka srpskog jezika.

"Radila sam u Movljanu opština Suva Reka. Sada sam ovde. Bilo mi je drago što naši ljudi pomažu naše ljude", navodi Nikolićeva.

Radnici imaju prostorije za odmor i tuš kabine za ličnu higijenu, a posao koji imaju već pet godina za njih znači sigurnost.

"Uglavnom su žene odavde iz sela i njima veoma znači ovaj posao. Imamo i pet žena koje su sa Kosova. One su baš uz nas, jer smo stale uz njih kao porodica", kaže Gordana Pešić, glavni tehnolog sa poljoprivrednog gazdinstva "Vuko Ivović-Lab".

Braća Ivović veruju da će doći dan kada će se vratiti na Kosovo, na svoju zemlju koja kažu, čeka njihov povratak.