Carina: Na Merdaru zaplenjeno 11,6 kilograma zlata milionske vrednosti

Zaplena zlata na Merdaru
Izvor: Uprava carina

Carinici su 29. marta 2022. godine na kontrolnom punktu Merdare zaplenili preko 11,6 kilograma zlatnog nakita vrednog oko 44 miliona dinara, sakrivenog u specijalno prepravljenom podu jednog automobila, saopštila je Uprava carine.

Prekršaj je otkriven oko 14 časova u automobilu podgoričkih registarskih tablica stigao na prelaz iz pravca Kosova. Njima su upravljala dvojica crnogorskih tablica albanskog porekla koji su rekli da nemaju ništa za prijavljivanje.

Nakon pregleda mobilnom skenerom uočene su nepravilnosti u podu i ispod rukohvata između prednjih sedišta, dok je detalnim pregledom iz specijalno pregrađenih šupljina u podu i ispod naslona za ruke izvađeno 11.625 grama zlatnog nakita.

Vrednost ogrlica, lančića, narukvica, prstenja, privezaka od belog o žutog zlata, kao i 10 većih i manjih zlatnika ''Franc Jozef'', procenjena je na oko 374.000 evra, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi oko 44 miliona dinara.

Osim što vrednost zaplenjenog zlata daleko prevazilazi trećinu vrednosti automobila, on je i namenski prepravljan za potrebe krijumčarenja, pa su sve to razlozi zbog kojih je i vozilo zadržano do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Podsećamo da je tokom prethodne 2021. godine zaplenjeno ukupno 11,5 kilograma zlata, a da je najveća pojedinačna zaplena zabeležena početkom decembra na Gradini kada su ispod jastuka u kabini jednog kamiona otkrivene zlatne pločice teške 4,5 kilograma.