Damati: Zbog ograničenog rada sudova otkazano ročište Palju Ljekaju

Palj Ljekaj i Ramuš Haradinaj
Izvor: Reporteri

Advokat Musa Damati izjavio je da je, nakon odluke Sudskog saveta Kosova da smanji obim posla i nastavi samo sa osnovnim procesima, ročište protiv poslanika Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg ministra za infrastrukturu Palja Ljekaja otkazano, prenosi Reporteri.

Ljekaju se sudi u slučaju pronevere u slučaju 53 miliona vura, a on i još tri funkcionera ministarstva sumnjiče se da su umešani u koruptivne poslove, kada je odlučeno da se ta sredstva dodele u ime nastavka radova na autoputu "Arben Džaferi", koji povezuje Prištinu sa Han Elezom.

Damati je najavio da su od suda obavešteni o otkazivanju ročišta nakon odluke Vlade o smanjenju plata tužiocima i sudijama.

"Današnja sednica je odložena i to zbog odluke Sudskog saveta da bojkotuje sve sudske sednice kao posledica odluke Vlade Kosova da smanji plate u pravosudnom sistemu", rekao je advokat Damati.

Kako je rekao na ročištu koje je danas otkazano, kao svedok je trebalo da se pojavi lider ABK Ramuš Haradinaj.

"Moj klijent, bivši ministar za infrastr miliona evraukturu, Palj Ljekaj nije imao ulogu odlučivanja u procesu odobravanja transakcije od 53 miliona evra u vezi sa projektom autoputa. U ovoj ulozi odlučivanja, to je izvršila Vlada Kosova, koja je na otvorenom sastanku većinom glasova odobrila odobrenje transakcije od 53 miliona evra, tako da ne postoji čak ni uzročno-posledična veza između postupaka moga klijenta i krivičnog dela", kazao je Damati.