Deset pritužbi dnevno na onlajn prodaju, najviše sporan kvalitet proizvoda

Iljir Murtezaj
Izvor: Klan Kosova

Direktor Poreske uprave Kosova Iljir Murtezaj kaže da na Kosovu postoji 275 preduzeća koja kao delatnost imaju onlajn prodaju i da su tokom prošle godine ostvarili promet od oko 10 miliona evra, naglašavajući da postoji i utaja poreza koju je nemoguće identifikovati, prenosi Koha.

Agencija za statistiku Kosova od 2018. godine anketirala je 1.600 preduzeća na Kosovu, a 22,3 odsto njih je saopštilo da koristi onlajn trgovinu.

Međutim, Agencija ne raspolaže podacima o broju sajtova koji nude onlajn prodaju putem društvenih mreža, rekao je šef odeljenja za statistiku Hisni Eljšani za KTV.

Fatbarda Restelica sa platforme "Zaštiti potrošača”, u emisiji "Zakletva za pravdu”, rekla je da dnevno u proseku dobiju do 10 pritužbi građana, od kojih se, kako navodi, najveži broj njih odnosi na onlajn kupovinu.

Ona je značajno uvećana tokom 2020. godine, kada se planeta suočila sa pandemijom.

Restelica kaže da se pritužbe građana uglavnom odnose na kvalitet proizvoda ili ne dobijanje proizvoda koji su naručili.

Od januara do juna ove godine Odeljenju za zaštitu potrošača u okviru Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine podneto je 55 pritužbi građana zbog prevare u onlajn kupovini.

Nijazi Šalja, direktor Odeljenja za zaštitu potrošača je rekao je da je od ovih žalbi njih 30 rešeno u korist potrošača.On ističe da je poslednjih godina povećan broj pritužbi građana na prevare sa onlajn kupovinom.