Dokument o progonu Jevreja na Kosovu za vreme Drugog svetskog rata dostavljen manastiru Visoki Dečani

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Kosovo Online

Manastir Visoki Dečani saopštio je da im je dostavljen vredan dokument o progonu Jevreja na Kosovu i Metohiji tokom Drugog svetskog rata, a koji su tada gotovo svi bili srbofoni Jevreji.

Dokument su, kako je navedeno na Tviter nalogu Manastira Visoki Dečani, dobili preko ljudi iz Jevrejskog muzeja u Beogradu, a povodom nedavnog slučaja menjanja istorije Drugog svetskog rata na KiM i "negiranja progona Jevreja od kosovsko/albanskih kolaboracionista nacista".

U ovom izveštaju se ističe da su svim "jevrejskim pripadnicima na ruke stavljene crvene trake sa natpisom "Jude", čim su Nemci došli u Mitrovicu". 

"Ovaj natpis je značio njihovo rasno izdvajanje i bio je ujedno olakšavajuća mera u pronalaženju Jevreja, čak i na ulici, za poslove i radnje koje Nemcima trebaju", navodi se u ovom dokumentu. 

To je bila, kaže se dalje, olakšavajuća mera za brzo iznalaženje Jevreja u cilju masovne odmazde za slučaj bilo kakvog incidenta. Dodaje se i da je to bila olakšavajuća mera "za nasrtanje na Jevreje".  

Prema ovom spisu, u Kosovskoj Mitrovici pre rata živelo 29 jevrejskih porodica sa ukupno 113 članova, 47 muških i 66 ženskih. Tokom okupacije Mitrovice ostao je samo šesnaestogodišnji mladić, koji je uhapšen 1941. godine. 

U martu 1942. godine, stoji u dokumentu, Nemci su odveli 23 porodice za Nemačku, a šest porodica koje su iz Mitrovice pobegle u Prištinu, odvedene su u logor zajedno sa Jevrejima iz Prištine.

Manastir Visoki Dečani saopštio je i da je stradanje kosovskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata dokumentovano mnogim dokumentima koja su prevedena na engleski jezik i koja su svedočanstvo onih koji su za svoju veru stradali od nacističkih saradnika. Ta dokumenta, kako se navodi, bila su objavljena na internet stranici "kosvoholocaust.com" ali su iz političkih razloga uklonjena.