Ðurić: Prisustvo SPC u SAD zalog za opstanak srpskog naroda na američkim prostorima

Marko Đurić
Izvor: The Washington Diplomat

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Ðurić razgovarao je danas u Vašingtonu sa episkopom istočnoameričkim Irinejem i istakao da sabornim delovanjem države i crkve može mnogo da se postigne, prenosi Tanjug.

Ðurić je podvukao značaj postojanja Eparhije istočnoameričke.

"Vekovno prisustvo Srpske pravoslavne crkve u SAD, utemeljeno od strane naših svetaca i velikana, zalog je za opstanak srpskog naroda na američkim prostorima, ali i komparativna prednost Srbije i Srba u poređenju sa nekim drugim državama i etničkim zajednicama na ovom tlu. Na nama je, stoga, odgovornost da naše delovanje ovde učinimo komplementarnim sa vekovnim iskustvom naše Crkve“, ukazao je Ðurić, saopšteno je iz Ambasade u SAD.

On je rekao da ga posebno raduje stogodišnjica osnivanja prve eparhije Srpske pravoslavne crkve u SAD i Kanadi koja će se svečano obeležiti 6. i 7. novembra u Pitsburgu u Pensilvaniji.

Ðurić je rekao i da su prethodnih meseci napravljeni veliki koraci u unapređenju saradnje sa crkvom i dijasporom uz pomoć pomesnih eparhija SPC na američkom tlu, na čemu je zahvalan tamošnjim vladikama i sveštenim licima.