Elek o situaciji u KBC Kosovska Mitrovica: Sve nam ponestaje, plašim se banjalučkog scenarija

Zlatan Elek
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek rekao je da se ta ustanova nalazi u katastrofalnoj poziciji jer joj polako ponestaje sve više preko potrebnih lekova, prenosi RTV.

Kako je rekao Elek za Tanjug, KBC Kosovska Mitrovica od 2021. godine, kada je odbijena poslednja javna nabavka, nema kontinuirano snabdevanje neophodnim lekovima.

"Sve polako ponestaje. Zavod za javno zdravlje Kosovka Mitrovica, nije u stanju, kao ni mi, da nabavi vakcine. Radimo sa zalihama iz 2021. godine i od tada neprestano upozoravamo međunarodne faktore na ovaj problem", naveo je Elek.

Naglašava da strahuje od banjalučkog scenarija, u kom je pre 31 godinu stradalo 12 beba u Univerzitetskom kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika.

"I nama ponestaje kiseonika. Znate da je tada zbog nedostatka kiseonika umrlo 12 tek rođenih beba. Uz to kiseonik je preko potreban i za ostale pacijente i komplikovane operacije koje sprovodimo", rekao je Elek.

Problem je, kako kaže, i to što su sve manje zaliha lekova za onkološke pacijente.

"Sada su u porastu i onkološki pacijenti kojima takođe nedostaju neophodne terapije, a znate da onkološke terapije za njih znače život", zaključio je direktor Kliničko - bolničkog centra Kosovska Mitrovica.